Autor: kinnisvarauudised.ee • 13. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarahalduri riske maandab vastutuskindlustus

Vastutuskindlustuse alla võivad kuuluda näiteks katuse puhastamise käigus alla pillatud tööriista poolt tekitatud kahju.
Foto: Pixaby
Kui kinnisvara haldus - ja hooldusettevõte on oma tegevuse ajal põhjustanud kellelegi isiku- või asjakahju, peab ta selle üldjuhul korvama oma vara arvelt. Kuidas saab haldur end säärase kahju eest kaitsta vastutuskindlustuse abil?

Erko Makienko kõneleb vastutuskindlustusest põhjalikumalt 26. oktoobril toimuval Äripäeva teemaveebi kinnisvarauudised konverentsil ÄRIKINNISVARA HALDUS 2016.

Konverents on suunatud ärikinnisvara haldajaile ja omanikele, ettevõtete haldusjuhtidele, büroohoonete arendajaile ja kinnisvarabüroode ärikinnisvara müügijuhtidele.

Esinejad on pikaajaliste ja mitmekülgsete kogemustega praktikud, kes oskavad oma teadmisi, kasulikke kogemusi ja parimaid ning ka halvimaid praktikaid kaasahaaravalt ning õpetlikult edasi anda.

Tutvu konverentsi kavaga ning registreeru SIIN.

Vaata SIIT, kes juba osalevad.

PZU Kindlustuse vastutuskindlustuse riskijuht Kristi Toomla kinnitab, et säärase kahju hüvitamise kohustust saab kindlustada ettevõtte tegevuse vastutuskindlustuse lepinguga.

Ettevõtte vastutuskindlustuse lepingu alusel hüvitatakse tema sõnul kahju, mida kindlustatud isik on tekitanud oma majandustegevusega ja mille tagajärjel kindlustatud isikul on tekkinud seadusjärgne hüvitamiskohustus tsiviilvastutuse näol. „Kinnisvara haldus- ja hooldusteenust osutava ettevõtte puhul võib selliseks kahjuks olla näiteks veetorustiku hooldustööde ajal kogemata lõhutud torust väljavoolanud veest tekkinud kahju, katuse puhastamise käigus alla pillatud tööriista poolt tekitatud kahju, kui sellega saab pihta näiteks hoone kõrvale pargitud auto või mööduv jalakäia,” kirjeldab Toomla.

Hüvitamisele kuulub ka nõuete menetlemisel kindlustatud isiku õigusabile, ekspertiisile ja kohtupidamisele kulutatud summa ehk õiguskaitsekulud. Rõhutama peab aga, et hüvitamisele kuuluvad ainult kindlustusandjaga eelnevalt kooskõlastatud õiguskaitsekulud. Silmas peab pidama, et mitte kõik tekkida võivad kahjud ei ole kindlustaud.

ERGO varakahjude grupi juht Erko Makienko kinnitab, et kinnisvarahaldurite vastutuse kindlustamine on ERGO-s võimalik. Säärase kindlustuslepinguga on tema sõnul kaetud sellised potentsiaalsed nõuded, millised on seotud haldusfirma tegevusega vastavalt ettevõtte poolt võetud kohustustele. „Üldjoontes tähendab see seda, et vastavalt kindlustustingimustele ei ole kaetud haldusfirma poolt käsundita asjaajamine,” selgitab Makienko.

Hüvitispiiri ja omavastutuse osas läheneb ERGO iga kliendi osas individuaalselt ehk kõik sõltub sellest, millise hoonega/objektiga on tegemist, kus see hoone asub, kas on varasemaid kahjujuhtumeid jne. „Meile esitatud sooviavaldustest lähtuvalt võib aga öelda, et enamjaolt jääb soovitud hüvitispiir vahemikku 50 000 - 100 000 eurot. Omavastutust pakume me tavaliselt 640 eurot,” kinnitab ettevõtte varakahjude grupi juht.

Iga kindlustusleping unikaalne

Kuna kinnisvara haldusteenus on lai mõiste, hõlmates remondi ja avariitööde organiseerimist, hilisemat kontrolli ja tööde vastuvõtmist, samuti ülevaate omamist hoone kuludest, analüüsi teostamist ja aruandlust hoone omanikule, sõltuvad vastutuskindlustuse lepingu tingimused, hüvitispiir ja omavastutus ka Kristi Toomla sõnul konkreetse ettevõtte spetsiifikast ja vajadustest. „Kinnisvara haldusteenuse puhul on tavapärane hüvitispiir 100 000 eurot ja omavastutus 500 eurot. Selleks, et klient saaks enda vajadustest lähtuva parima kindlustuskitse, aitavad PZU Kindlustuse spetsialistid kliendi riske kaardistada ning valida optimaalseima kindlustuskaitse,” lubab Toomla.

Pikemalt loe vastutuskindlustusest homme ilmuvast Äripäeva kuukirjast.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474