20. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara omanikud maadlevad ummistunud torudega

Kõikjale plastiktorusid ja -liitmikke paigaldada ei saa. Metallid tekitavad aga korrosiooni.
Foto: Andras Kralla
Isegi kui kütte- ja jahutusvesi ringleb suletud süsteemis, kus katlakivi tekib vähe või ei ole üldse, puutuvad hoonete haldajad ja omanikud tihti kokku ummistunud radiaatorite või streikiva jahutussüsteemiga.

Eesti Maaomavalitsuste Liidu nõunik keskkonna, energeetika ja maa alal Aare Vabamägi märgib, et küttevee filtritest on näha, et sadet on seal mõnikord väga palju. “Tundub, et vee pehmendus- ja puhastusseadmete kasutamine piltlikult leotab lahti vanadesse torudesse ja küttekehadesse settinud või seal oleva ainese või tekib see aines vee ja küttesüsteemi metallide reaktsioonidega ja siis kandub filtritesse,” kirjeldab ta probleemi.

Kurja juur – elektrokeemiline korrosioon

Spetsialistide hinnangul on peamine probleem, mis säärases kinnises süsteemis tõrkeid tekitab, erinevate metallide koosmõjul tekkiv elektrokeemiline korrosioon, mis toob endaga kaasa sademe  kogunemise torudes, nende läbilaskevõime vähenemise ja kütte- ja jahutusseadmete võimsuse vähenemise ja energiakulude kasvu.

Veevarustus- ja kütteseadmete ning nende koosteosade hulgimüüja SKS Võru OÜ müügijuht Argo Annast märgib, et peamine põhjus, miks tekib elektrokeemiline korrosioon, on elamute maanduskontuuri puudulikkus.

“Eriti mereäärsetes piirkondades esineb pinnaseid, mis koosnevad liivast ning sinna püütakse maanduskontuuri ehitada, ent see tegelikult ei täida oma funktsiooni.” Tema hinnangul ei ole sellisel juhul võimalik küttessüteemi nõuetekohaselt maandada, see ei toimi.

“Samuti ei tea paigaldajad tihtipeale, milliseid metalle omavahel kokku panna ei tohi. Ehitatakse väga erinevatest metallidest süsteem, kus on ühe toru otsas nii vask kui alumiinimum, tihti ka roostevaba teras ja malm. Kõik see tekitab süsteemis uitvoolu,” selgitab Annast.

OÜ Bauer Veetehnika on probleemiga tegelenud ka Eestis aastaid ning ettevõtte tegevjuht Urmas Kiburi sõnul on probleem pigem aastatega süvenenud. Elektrokeemilise korrosiooni mõjul tekkiva sodi ja sademete vähendamiseks ja selle mõju leevendamiseks pakutakse turul mitmeid võimalusi.

Loe lahendustest oktoobrikuu eriväljaandest Kinnisvara.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474