3. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara teekond läbi kõrbe

Tarmo Sild tutvustamas Arco Vara suurejoonelisi turu vallutamise plaane 2014. aastal Jõe tänava kontoris, kust kontserni peakorter kolis esinduslikumasse Rävala 5 büroomajja möödunud aasta kevadel.
Arco Vara kontserni juht Tarmo Sild kommenteeris täna hilisel pealelõunal börsile avaldatud kolmanda kvartali tulemusi kui ettevõtte teekonda läbi kõrbe.

Tänavu kolmandas kvartalis moodustas kontserni müük 1,2 mln eurot, mille juures saadi 0,4 miljonit eurot kahjumit. Aasta üheksa kuuga on müüdud kaupu ja teenuseid 8,4 miljoni euro eest. Puhaskasum on 0,5 miljonit eurot. Võrreldes 2015. aasta lõpuga kasvas töötajate arv 178 inimeselt kolmanda kvartali lõpuks 185 inimesele. Investeeringute maht on pisut kasvanud, kuid likviidsus vähenenud. Vahendusbürood müüsid Eestis 8% ja Lätis mullusest 2% rohkem, kuid tegevuskulud ületasid sellegipoolest tulusid.

Läti tütarettevõtte 70%lise osaluse müügist SIA Arco Real Estate tegevjuhile Aigars Smitsile teenis kontsern 1000 eurot kasumit, näitab börsiteade.

Järgneb Arco Vara ASi juhi Tarmo Silla kommentaar muutmata kujul.

Arco Vara grupp on rühkinud edasi, tegeledes samaaegselt ühe restruktureeritud rendikinnisvara töölepaneku, kahe suure elamuarenduse ehituse ning kolme maakler- ja hindamisüksuse sisemise käiguvahetusega meie koduturgudel. Edasirühkimine ei ole kujundlikult rääkides kahjuks mitte mõnus pühapäevane jalutuskäik, vaid pigem teekond läbi kõrbe. Kõikideks nendeks pingutusteks peame jooksvalt raha välja andma, enne kui me hakkame raha teenima. Nagu olen varasemates kvartaliaruannetes hoiatanud, saavad meie järgnevate kvartalite tulemused olema tagasihoidlikud.

Sellegipoolest peaksime kaks asja selgeks tegema: esiteks, edasirühkimine „läbi kõrbe“ peab olema lõppenud kolmandas kvartalis 2017, kui alustame Kodulahe esimese etapi korterite üleandmisega ja kontsern peab uuesti kasumlikuks muutuma ning teiseks, hoolimata mu enda ilusast selgitusest toimuva kohta, jooksime me tegelikult kolmandas kvartalis lati alt läbi. Puhaskahjum 0,4 miljonit eurot oli suurem, kui me ise ootasime. 

Nende toimetustega, mida veel bilansis ja kasumiaruandes näha ei ole, saime pigem hästi hakkama. Kodulahe ehitus edenes vastavalt ajakavale ning võlaõiguslepingutega eelmüük vastas meie ootustele. Kavatseme esimese etapi (üle 8 700 m2 müüdav kogupind, umbes 16 miljonit eurot müügitulu) välja müüa 2017. aasta lõpuks ning peame varsti alustama teise etapi ettevalmistusi. Samuti viisime lõpule Iztok Parkside maa omandamise ja detailplaneeringu, mis tänase kuupäevaga on jõustunud, ning jätkame ehitushankega, et alustada ehitust veel sel aastal. Neljandas kvartalis alustame Iztoki eelmüüki. Ning lõpetuseks liikusime edasi mitmes väiksemas Sofia, Tallinna ja Tartu arendusprojektis, kus ootame, et meie bilanssi jõuaksid atraktiivsed arenduskõlbulikud maatükid koos ehitusõigusega 2017. aasta esimesel poolaastal ning välja arendatud tooted lõpptarbijale (korterid või eramukrundid) 2018. aastal. Eesmärk on endiselt kahekordistada Arco Vara müügitulu ja kasumit (vastavalt 10 ja 1 miljonilt 20 ja 2 miljonile) hiljemalt 2018. aasta lõpuks.

Mis läks aga viltu? Viltuminekud on kogumina nagu väikesed augud veetünni põhjas, mis kokku andsid ennast tunda ebameeldivalt ja nähtavalt. Müügitulu oli oodatust väiksem ning teatud kulutused oodatust suuremad. Tavaliselt on meil vaja kontsernina saavutada minimaalselt 2 miljoni eurone kvartalitulu, et kulud tuludega katta.

Esiteks ebaõnnestus meil Madrid Blvd kontoripindadele uute rentnike kaasamine Sofias, kus meil on seniajani 4 100 m2 vaba pinda. Tulemusena jäi meil saamata märkimisväärne tulu. Enda poolt oleme reageerinud rendihindade alandamisega, kuna eelistame madalama renditulu ja hõivatud maja kõrgete rendihindadega tühjale majale. Samuti jälgime lähedalasuva metroopeatuse „Theater“ ehitust, mis peaks valmima 2018. aastal. See parandab oluliselt meie Madrid Blvd klientide ühendust muu metropoliga.

Teiseks, meie maakler- ja hindamisüksused Eestis, Lätis ja Bulgaarias ei ole seniajani kasumit teeninud, kui neil ei ole olnud tööd Arco enda poolt pakutavate arendusprojektidega. Lahenduseks on mõtteviisi muutmine ning ka teatud tööprotsesside ümberkujundamine. Kontsern on huvitatud sellistest üksustest, mis teenivad kasumit autonoomselt. Läti Arco Real Estate SIA osaluse väljaost Arco Varalt kohaliku juhtkonna poolt ning jätkamine oma nime all väljaspool kontserni, millest 1. novembril teada andsime, on osa sellest lahendusest. Eestis ja Bulgaarias jätkame muutuste elluviimist nii tööprotsessis kui ka mõtlemises.

Kolmandaks, me müüsime oma allesjäänud laost välja oodatust vähem arendustooteid. Kolmanda kvartali lõpus oli kogu Madridi, Manastirski (mõlemad Sofias) ning Marsili (Riias) laojäägi väärtus umbes 1 miljon eurot. Oleksime pidanud müüma rohkem kui 600 000 euro eest – kuigi teisest küljest, allesjäänud laoseisu müümiseks on meil aega veel mitu kvartalit ning midagi uut sinna enne 2017. aasta kolmandat kvartalit ei lisandu.

Ning lõpetuseks, kolmandas kvartalis kandsime teatud ühekordseid turundus- ja üldkulusid, mida juhatus luges vältimatuks. Vaadates nii Tallinnas kui Sofias tihenevat konkurentsi, oli Arco toodetele aja ja ruumi juurdevõitmiseks vaja veidi trügida.

Eelnenut kokku võttes jätkame oma valitud kursil, mille käigus järgmise kolme kvartali tulemused on väherõõmustavad. 2017. aasta kolmanda ja sellele järgnevate järgmiste kvartalite tulemusi loome aga juba praegu ning need paistavad head. Rahavood kuni 2017. aasta teise poolaastani on pingelised ning võimalik on kontserni maapangast teatud tükkide müük või täiendav võla emiteerimine. Samas on meil lisaks olemasoleva töö kannatlikule jätkamisele soov üles näidata ka kannatamatust ja proovida midagi ära teha enne 2017. aasta kolmandat kvartalit. Need kaks asja on Madrid Blvd hoonesse uute rentnike saamine ning Eestis ja Bulgaarias maakler- ja hindamisteenuste tulude tõstmine.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474