8. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Analüütik: mis saab, selgub 2017 kevadel

Kinnisvaraanalüütik Mihkel Eliste
Foto: Egon Enula, kutseline hindaja, Arco Vara Tall
Mida korterite hinnad teevad, selgub alles 2017. aasta kevadel, kui hooajaliselt rahulikum esimene kvartal on läbi saanud, ütles Arco Vara analüütik Mihkel Eliste.

Nii korterite tehinguaktiivsus kui mediaanhinna tase on Eestis tervikuna võrreldav 2007. aasta sügisega. Erinevalt tollasest ajast ei ole aga veel märgata tehinguaktiivsuse ega hinnataseme tugevat survet korterituru stabiilsusele, märkis Eliste läinud reedel avaldatud turuülevaates.

2007. aasta sügisel oli hinnatase küll sisuliselt sama, mis praegu, kuid erinevalt 2016. aasta sügisest oli tehingute arv kiirelt kukkumas. “Ostjad olid lõpuks lihtsalt otsa saanud. Tehingute arv oli langema hakanud juba 2006. aastal. 2008. aasta Lehman Brothersi ja AIG jmt skandaalide taustal hakkas aga lisaks tunda andma majanduslangus tervikuna,” selgitas Eliste Kinnisvarauudistele.

2008. aasta sündmusteta oleks kinnisvara hinnatase tõenäoliselt teatud korrelatsiooni nagunii läbinud, kuid rahvusvahelised sündmused lihtsalt võimendasid ning kiirendasid turu kohandumist. Praegu näitab üle-eestiline tehingute arv mõningast langustrendi, kuid hinnatase on siiski võrdlemisi stabiilne.

Seejuures kasvab juba mõnda aega hinnatase ja pakkumiste arv uusarendustes, kuigi tehingute arv on jäänud samaks.

“Kuniks elanikkonna sissetulekud kasvavad ning intressid püsivad madalal, peaksid lähiajal hinnatasemed jääma sarnasesse suurusjärku. Hinnakasvu laiapõhjalisemast peatumisest või ka langusest võib põhjalikemaid järeldusi teha tõenäoliselt 2017. aasta kevadel,” prognoosis Eliste.

Tänavu oktoobris tehti Eestis 1 792 eluruumidega seotud korteritehingut, mis erines mullusest tasemest vaid 0,5%. Oktoobri korteritehingute keskmiseks mediaanhinnaks oli Eestis 1 148 €/m2.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474