8. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaale lipanud võlgnikud teevad muret

Urmas Mardi
Foto: Raul Mee
Kui korteriomanik putkab maksmise eest Venemaale, tuleb võlga sisse nõuda naaberriigis kohut käies, mis muudab raha kättesaamise keeruliseks.

Venemaale pagenud võlgnikud teevad Eesti ühistutele peavalu, teatas Eesti Korteriühistute Liit täna.

Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhatuse liikme ja õigusosakonna juhataja Urmas Mardi sõnul teevad päris mitmele Ida-Virumaa korteriühistule muret mittekodanikest korteriomanikud, kes jätavad majandamiskulude eest tasumata. "Võlad aina kasvavad, kuid mittekodanikest omanikud on Eestist jalga lasknud ega suvatsegi neid tasuda," rääkis ta.

"Tegemist on Venemaale pagenud isikutega, kellelt võla kättesaamiseks tuleb ühistul pöörduda kohtusse Venemaal. Kuidas sealne kohtupidamine läheb, on raske prognoosida, kuid kindel on see, et kogu protsess venib ebamõistlikult pikaks," kommenteeris Mardi.

Mardi hinnangul on taolise probleemiga maadlevad ühistud äärmiselt keerulises olukorras ja raha kättesaamine on muutunud peaaegu võimatuks. "Samas kui võlakoorem väga suureks kasvab, on ühistul keeruline igakuiste maksetega vee-, kütte- jt. tarnijatele toime tulla. Rääkimata sellest, et võlgniku poolt tasumata summad tuleb teistel korteriomanikel kinni maksta," selgitas ta. Mardi sõnul aitaks tekkinud olukorda lahendada riikidevahelise õigusabilepingu muutmine sääraselt, et Eesti kohtud oleks pädevad neid nõudeid menetlema.

"Nii oleks ehk väikegi võimalus võlgnikelt raha kätte saada," avaldas Mardi arvamust.

Eesti Korteriühistute Liitu kulub rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474