17. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartus kerkib BIMi abil kolm venda

BIMi abil projekteeritud elamukompleks Kolm Venda Tartus Pikal tänaval
Foto: Avaare Kinnisvara
Kinnisvaraarendusega tegelev Avaare Kinnisvara pani iInnovaatilise BIMi abil projekteeritud Kolme Venna nimelise Tartu elamukompleksi korterid eelmüüki.

Aadressile Pikk 43//45//47 kerkivad kolm kaasaegset ja energiasäästlikku korterelamut. Kokku on projektis 64 korterit ja 3 äripinda, vahendas arendaja müügipartner Domus Kinnisvara.

Kogu arhitektuurse kompleksi projekteerimine toimus BIMi (Building Information Modeling) ehk ehitusinformatiivse modelleerimise süsteemi järgi. BIM puhul on projekteerimisele kuluv aeg märkimisväärselt suurem, kuid selle kompenseerib mitmekordselt hilisem ajakokkuhoid dokumenteerimisel ning ehitusprotsessis. Ehk siis, „paberil“ on alati kergem erinevaid probleeme kõrvaldada ning BIM tagab selle, et ehituse käigus ei teki probleeme, mis tavalise projekteerimise puhul võiksid ilmneda alles ehitusplatsil.

Elamukompleksi nimi Kolm Venda kujunes 2015. aastal toimunud arhitektuurikonkursi võidutöö “Kolm” nimest, kus OÜ Kauss Arhitektuur arhitektid nägid kolme uut maja Tartule omases liigendatuses ning püüdsid samaaegselt luua terviklikku ja vaheldusrikast arhitektuurset ansamblit.

Arhitekt Urmo Mets kommenteeris: „Kolmeks jagatud hoonemaht tagab head valgustingimused ning loob inimsõbralikud ja põnevad ruumilised suhted. Kavandasime mitmetasapinnalise hoovi, mis tekitab hubasust ja turvalisust.“

Domus Kinnisvara kutselise maakleri Kristo Kivisalu sõnul on huvi korterite vastu väga suur.

Avaare Kinnisvara arendatud Tartu kortermaja aadressil Raatuse 68 pälvis 2015. aastal valminud uute korterelamute arendamise konkursi „Aasta parim ehitis 2015? esikoha uute korterelamute alagrupis.

BIMi kasutamine kinnisvaraarenduses ei ole praegu Eestis veel väga levinud. Tallinnas kasutas BIMi oma uue elitaarse elu- ja äripiirkonna – Noblessneri - projekteerimisel Merko. BIMi kasutamist nõuab oma arendusobjektidel ka Riigi Kinnisvara AS.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474