Statistika: Eluasemelaenude käive kasvas 12%

laen maja
laen maja

2016 kolmanda kvartali uute eluasemelaenude käive oli Eesti Panga andmetel 279 miljonit eurot. Kui aasta esimeste kvartalite jooksul oli laenukäibe kasv tempo pisut madal, on kolmanda kvartali 12%-line aastane tõus taas muljetavaldav.

Laenukäibe kasvu taga on endiselt kerkiv elamispindade tehingute arv ja asjaolu, et kasvab uute korteritega tehtavate tehingute osakaal. Uute korterite hinnad on keskmisest kallimad ja seega vajavad need enama laenuressursi kaasamist.

Hoogsalt kasvava laenukäibe toel on kerkinud ka eluasemelaenude jääk. See oli 2016 kolmanda kvartali lõpus 6,5 miljardit eurot. Aastataguse ajaga võrreldes kerkis teenindamisel olevate eluasemelaenude maht 4,8%.

Tagasihoidliku majanduskasvu kontekstis on eluasemelaenude jäägi kasv lausa ülikiire. Samas peab arvestama, et eluasemelaene teenindatakse enamasti palkadest. Palgad on viimaste aastate jooksul kasvanud kiiresti ja vaevalt, et kiire palgatõus ettevõtetele koormavaks muutumisest äkitsi otsa saab.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised