30. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kivisaar: vaid valed plaanid sunnivad järsult hindu alandama

Ain Kivisaar
Kuna uute korterite ostuhuvi püsib endiselt kõrge, teevad mastaapsemaid allahindlusi vaid oma projekti valesti hinnastanud arendajad, rääkis Metro Capitali partner Ain Kivisaar intervjuus Kinnisvarauudistele.

Järgneb Metro Capitali arendatava Kiikri Residentside rahastusskeeme ning müügiprognoose lahkav intervjuu Ain Kivisaarega.

Kui suur on Kiikri Residentside projekti kogumaht eurodes ja selle jagunemine omakapitali ning laenukapitali vahel?

Projekti investeerime kokku ca 17 miljonit eurot, millest ligi 70% kaetakse pangalaenudega ning ülejäänu on Metro ning Metroga seotud investorite omavahendid.

Milline on kinnisvaraarendaja oodatav tootlus?

Kuivõrd kinnisvaraarendus on seotud märkimisväärsete riskidega, on turul kujunenud sarnaste investeeringute tootlusootuseks 20+ protsenti aastas. Sellist tootlust ootame ka Kiikri projektist.

Kui pikka müügiperioodi esimesele Kiikri majale plaanite?

Müügiprognoos on tehtud selliselt, et maja valmides sügisel 2017 oleks 90 protsenti korteritest müüdud. Vaadates hetkel ostjate huvi ning broneeringute hulka (22 korterist oli 30.11 seisuga Kiikri Residentside projektilehe andmetel broneeritud 7 ehk üle 30 protsendi - toim), siis tõenäoliselt saab kogu maja varem välja müüdud ning alustame lähikvartalitel juba järgmise maja ehitamist.

Milline protsent esimese maja korteritest peab olema enne võlaõiguslepingutega kaetud, kui ehitama hakkate?

See on alakapitaliseeritud arendajate lähenemine, kus üritatakse kortereid müüa ilma kindla ehitusplaanita. See peaks iseenesest ostjates tõsiseid kõhklusi tekitama, kui võetakse vastu ostusoove, kuid ehituse aeg ei ole veel paigas. Metro Capital praktiseerib vastupidist, kus enne alustame majade ehitust ning seejärel otsime valmivatele korteritele ostuhuvilised. Kiikri maja ehitusega alustasime juba oktoobris.

Millal tahate ehitada valmis teise ja kolmanda maja ehk milline on kogu projekti kestus?

See sõltub otseselt esimese maja müügitempost. Kui aktiivne müük jätkub, alustame tõenäoliselt kevadel järgmise maja ehitamist ning aasta teisel poolel kolmandat. Igal juhul kahe aasta pärast võiks kogu kompleks lõpetatud olla.

Millised on Kiikri elupiirkonna konkurentsieelised teiste Kadrioru ja kesklinna sadamaala korteriprojektidega nagu näiteks Poordi, Uus Holland, Tivoli jt võrreldes?

Kiikri projekt on unikaalne just oma asukoha tõttu, kuna tegemist on ainukese projektiga kesklinna ja Kadrioru piirkonnas, mis paikneb vahetult mere ja samas Kadrioru pargi ääres. Teist sellist kooslust arendada ei ole võimalik, kuna võrreldavat asukohta lihtsalt ei ole. Asukoha prominentsusest tulenevalt oleme ka arhitektuuri ning majade tehnilise sisuga kõvasti vaeva näinud, lisades päikesepaneelid, targa kodu lahenduse jne. Seetõttu me konkrentsi pärast väga ei muretse.

Kuidas hindate praegust uute korterite pakkumist Tallinna kinnisvaraturul?

Uute korterite turg on igati eluterve ning jätkusuutlik. Kasvanud pakkumine vastab suurenenud nõudlusele ning praegu isegi ei suuda öelda, kas turg on kaldu ostjate või müüjate suunas. Märkimisväärseid hinnaläbirääkimisi ei toimu ning mastaapsemaid allahindlusi teevad vaid oma projekti valesti hinnastanud arendajad. Ostjatel on igati head võimalused oma ostu rahastamiseks nii kontodel kasutult seisvate deposiitide kui ka pangalaenude abil. Samas piisavalt tihe konkrents ei võimalda arendajatel liigkasumeid teenida. Turg on igati tasakaalus.

Milline on teie prognoos kortermajade arendusele ning müügile 2017. aastaks?

Üldjoontes jätkub praegune olukord. Märkimisväärseid hinna- ega mahumuutusi ei tule. Kogenud arendajad on uute mahtude turuletoomisel ettevaatlikud, samas peaks uusi kortereid tulema piisavalt, et rahuldada olemasolevat nõudlust. Ostja jaoks on valik tõenäoliselt laienemas ning oma leiab nii soodsat hinda otsiv äärelinna ostja kui ka kesklinna ja mereäärse eksklusiivsema kauba huviline. Ehk siis kokkuvõttes on tulemas 2016. aastaga vägagi sarnane aasta.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474