Autor: Sirje Rank • 1. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi tipp-poliitik kinnisvaraturust

Anna Kinberg Batra
Foto: Andras Kralla
Rootsi eelmise valitsuspartei ja praegu suurima opositsioonipartei Moderaatide juht Anna Kinberg Batra ütles Tallinnas, et plahvatusohus kinnisvaraturuga Rootsis ei tohi laenuvõtjate tarbimisvõimet tagasimakse- ja intressikohustusi suurendades piirata.

Rootsi majanduse keskseima valupunkti – krahhi riskis laenu- ja kinnisvaraturu jahutuseks – poliitikul nii konkreetseid mõtteid pakkuda ei olnud.

Lõik intervjuust Anna Kinberg Batraga, kellest võib saada Rootsi järgmine peaminister.

Kas teie hinnangul on Rootsis poliitikud piisavalt teinud, et maandada kinnisvaraturul järsu korrektsiooni riski, mis ohustab ka Eestis tegutsevaid Rootsi panku ja Eesti jaoks peamise ekspordituru majandust?

Majapidamiste kõrged laenukulud on risk, mida me hoolega jälgime. See on nõrk koht. Moderaatide valitsuse ajal paar aastat tagasi viisime sisse laenude kiirema tagasimakse nõude, tänu millele laenukasv aeglustus, kuid nüüd on riskid jälle kasvanud. Minu arvates ei tohi aga liiga suurelt majapidamiste ostujõudu piirata, sest see on majanduskasvu jaoks väga oluline tegur.

Sellises poliitilises kliimas ja sellise valitsusega, kes on nii mitmel moel – maksude tõstmise, maksusoodustuste vähendamisega – elamise kallimaks teinud, tuleb uute sammudega, mis ostujõudu vähendaksid, eriti ettevaatlik olla. Selline mõju oleks näiteks kodulaenuintresside maksusoodustuse vähendamisel. Võlakoormust on vaja vähendada, aga ma ei ole valmis selleks näiteks lastega perekonna tarbimisvõimet veelgi piirama. Kümnest lastega perekonnast üheksa kasutavad kodulaenu intressisoodustust. Kui siin liialt koomale tõmmata, kannatab kogu majandus. Ma ei välista lisameetmeid, kuid ei toeta valitsuse eelarvekava.

Täispikka intervjuud loe siit.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474