6. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EstateGuru: aitame kaasa projektide turundamisele

EstateGuru äriarendusjuht Daniil Aal Äripäeva ehituskonverentsil
Foto: Raul Mee
EstateGuru aitab kaasa erinevas staadiumis kinnisvaraprojektide turundamisele ning on suutnud ühisrahastusinvestoritele n-ö koju tagasi tuua kõik tagastustähtajani jõudnud laenud.

Seni on EstateGuru vahendusel võetud 95 laenu, neist on üle 45 päeva viivises null protsenti, rääkis EstateGuru äriarendusjuht Daniil Aal täna SpaceXi sündmustekeskuses toimuval Äripäeva ehituskonverentsil. Kui remondi ajaks, ehituse lõpetamiseks, omakapitali vabastamiseks või muudel põhjustel võetud laenu tagasimaksmine kavandatakse tagatisvara müügist, kuid vara ei ole tähtaja saabudes siiski uut omanikku leidnud, läheb projekt refinantseerimisele, selgitas Aal.

Räägime väikeinvestorite ja kinnisvaraarendajate äriplaanidest ning turunduseelarve koostamisest 21. veebruaril 2017 Tallinnas Kultuurikatlas toimuval Äripäeva kinnisvarakonverentsil.

Vaata konverentsi kava ja registreeri end siit!

Laen ehituseks või teiste projektide jätkamiseks

Ehituskonverentsil toodud näidete seas oli projekte, kus väikeinvestor laenas üürikorteri soetamiseks või korteri ostuks, mida tahtis remontida ning kallimalt müüa. Tüüpnäitena tutvustas Aal väiksemat projekti Tartus Jõe tänaval, kus kinnisvaraarendaja vajas raha ehitamiseks.

Nimeliselt tõi Aal aga välja tuntud kinnisvaraarendaja Andres Kogeri, kes võttis ühisrahastuselt eelmisel sügisel üle 2 miljoni euro laenu omakapitali vabastamiseks Tallinnas Mardi tänava 17 müümata korteri alt ja hiljem 750 000 eurot omakapitali vabastamiseks Tartu mnt 84b projektist.

“Praeguseks kõik korterid müüdud ja laen tagastatud. Reklaamisime projekti Delfis ja mujal, müük edenes plaanitust kiiremini. Esimesel kuul müüdi kolm korterit, kuigi plaan oli müüa vaid üks korter kuus,” kirjeldas Aal protsessi. Tartu mnt 84b puhul tagastatakse laen 15 kuu pärast kas kinnistu müügist või refinantseerimise teel.

EstateGuru on rahastanud ka Eesti suurimat eramupiirkonda Veskimöldres, kuhu tuleb kokku 250 uut individuaalelamut. Ühisrahastusest kogutud summadega ehitatakse Veskimöldresse taristut. Esimene teelõik on juba valmis ning Saue vallale üle antud.

Võimalus rääkida investoritele oma lugu

Võrreldes raha laenamisega pangast saab ühisrahastusplatvormilt raha kergemini kätte. Vähem on bürokraatiat, laenu ettevalmistusprotsess võtab vaid üks-kaks päeva, kinnisvaraettevõtja saab avalikku tähelepanu.

“Ühisrahastusplatvorm ühendab laenuvõtjad investoriga, annab võimaluse rääkida oma lugu, näidata tagatist ning laenuandja otsustab,” selgitas Aal. “Laenuhaldurile ei ole võimalik rääkida oma lugu, ta vaatab ainult numbreid.”

Aali sõnul kipuvad pangad ettevõtjaid tõrjuma isegi siis, kui nad on nõus maksma tavapärasest kõrgemat intressi. Erinevalt ühisrahastusplatvormist, kus suure osa rutiinsest raha hankimise tööst teeb ära tehnoloogia, takistavad pankades laenuprotsessi ka puht inimlikud faktorid, näiteks see, et sinu laenuhaldur läheb vahepeal lapsehoolduspuhkusele ning kogu laenu taotlemise kadalipp tuleb uuesti läbida.

Laen kiiresti ja kuni 75% tagatisvara väärtusest

EstateGuru vahendusel saab kaasata projektidesse 20 000 kuni 5 miljonit eurot, kuid laenusumma ei tohi ületada 75% tagatisvara väärtusest. Ühisrahastusplatvormi kulud on läbipaistvad, Estateguru võtab laenusummalt vahenduse eest 3%. Laenu võetakse perioodiks 1-60 kuud, üldjuhul õheks-kaheks aastaks. Intress algab 7%-lt aastas, tagatisvarale seatakse esimese või teise järgu hüpoteek. Laenutagatis ei pea kuuluma laenuvõtjale. Erinevalt pangalaenudest, kus laenuvõtja maksab raha tagasi graafiku alusel kogu laenuperioodi vältel, saab ühisrahastuslaenu tagastada laenuperioodi lõpus, mis annab rahulikku aega ehitamise ja müügiga tegelda.

Praegu vahendab EstateGuru ühistusrahastuslaene Eestis ja Lätis, kuid varsti on plaanis laieneda ka Leetu, Iirimaale ja Inglismaale. Aal prognoosis, et 2016. aastal näeme ühisrahastuslaenude mahu topeltkasvu eelmise aasta võrreldes. Eesti turumahust kuulus 2015. aasta seisuga 23,8 mln eurot Bondorale, 4,4 ärilaenudele ning 2,4 mln eurot kinnisvaralaenudele, mis omakorda jagunes EstateGuru ja CrowdEstate’i vahel. 2016. aastal on ainuüksi EstateGuru rahastanud juba üle 10 miljoni ulatuses kinnisvaralaene.

Ühisrahastuse turumaht kogu maailmas oli 2014/2015 andmetel 145,3 mld eurot. Kõige suuremad laenumahud tulevad Hiinast.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474