20. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaidlused lahendanud Porto Franco lubab lepinguid

Tulevane vaade Porto Franco hoonetele Admiraliteedi basseini poolt.
Foto: Porto Franco projektileht
Arhitektide abil planeeringuvaidlused lahendanud OÜ Porto Franco lubab sõlmida tuleva aasta märtsiks lepingud 70%-le kogu kaubanduspinnast.

Praegu on Tallinna reisisadama vahetus läheduses paiknevast vundamendijärgus kaubandus- ja bürookompleksist lepingutega kaetud 40% kaubandus- ja teeninduspindu, ülejäänud 30% puhul on tehtud eelkokkulepped. Büroopindade väljaandmiseks käivad mitmed läbirääkimised, kuid lepinguid ette näidata veel ei ole.

Kinnisvarauudised.ee küsimustele vastab Porto Franco OÜ juhatuse esimees Aldo Dapon.

Kui saite möödunud nädalal ehitusloa, kas see tähendab, et täna jätkate juba ehitamist?

Kui ei, kui kiiresti ehituse taaskäivitate? Porto Franco ehitus on käinud kogu aeg. Oleme seni töid teostanud valdavalt ehitussüvendi ettevalmistamisega seonduvalt ning seda juba varasemalt väljastatud maa-aluste osade ehituslubade alusel. Praeguseks on teostatud suur osa maa-alustest ettevalmistustöödest – rajatud on ehitussüvendit toestav kokku ca 700 meetri pikkune ning ca 25 meetri pikkustest puurvaiadest sulundsein, välja on veetud ca pool kogu ehitussüvendi pinnasest ning samuti on rajatud ca 1/3 ehitise vundamenti toestama hakkavatest vaiadest.

Milline ehitusfirma Porto Franco maapealset osa ehitab?

Läbirääkimised ehitajaga on jätkumas ning kui oleme jõudnud lepinguni, anname sellest kindlasti teada ka avalikkusele.

2016. aasta alguse infoga võrreldes on Porto Franco üldpind nüüd 10 000 m2 võrra väiksem. Mille arvelt üldpind vähenes?

Üldpind iseenesest ei ole võrrelduna 2016. aasta algusega vähenenud. Oleme jõudnud eskiisprojekti tasandilt edasi hoonekompleksi põhiprojekti staadiumisse ning seoses sellega on ka pindade mõõdud täpsustunud.

Kinnisvarauudised.ee andmetel pidasite vahepeal Tallinna Linnaplaneerimise Ametiga kohtuvaidlust. Mille üle?

Siinkohal on tegemist eksitava informatsiooniga – Porto Francol pole kunagi ei Tallinna Linnavalitsuse ega Tallinna Linnaplaneerimise Ametiga (TLPA) olnud mitte ühtegi kohtuvaidlust. Oleme küll olnud eriarvamustel ning vaielnud erinevate Porto Franco projekti puudutavate arhitektuursete ning planeeringuliste lahenduste üle, kuid siin on tegemist tavapärase suurarendusi puudutavate küsimuste lahendamisega, kus arendaja ja linnaametnike arvamused alati kõigis küsimustes ei ühti. Tänaseks oleme jõudnud tulemusteni, mis sobivad kõigile osapooltele. Siinkohal au ja kiitus meie partneritele Mihkel Tüürile ning Ott Kadarikule arhitektuuribüroost Kadarik Tüür Arhtitektid, kes on arendaja ja linna vahelisest suhtlusest püüdnud kinni kummagi poole jaoks tähtsa ja sidunud selle üheks terviklikuks keskkonnaks.

Milles linnaametnikud teile vastu tulid ja millest ise loobusite?

Peamiselt on olnud arutlusel planeeringulised ning arhitektuursed küsimused. Tänaseks oleme leidnud kompromissid kõigil arutluse all olnud teemadel. Peaasjalikult on teemaks olnud avalikke alasid puudutavad lahendused.

Kui palju lepinguid Porto Franco kaubandus- ja büroopindadele olete praeguseks juba sõlminud?

Porto Franco projekti üürnike otsimine läheb plaanipäraselt, võib öelda, et isegi paremini kui planeeritud. Põhiliselt oleme siiani tegelenud kaubandus-, teenindus- ja toitlustuspindade üürileandmisega. Praeguseks hetkeks on sõlmitud üürilepinguid Porto Franco kaubandus- ja teeninduspindade üürileandmiseks ca 40% ulatuses. Lisaks on sõlmitud eelkokkuleppeid veel ca 30% pindade ulatuses. 1. märtsiks järgmisel aastal on kindlasti 70% kaubanduspindadest üürilepingutega kaetud.

Büroopindade üürileandmisega oleme samuti tänaseks alustanud ning juba lähiajal saame ka avalikkust teavitada esimeste üürnikega allakirjutatud lepingute sõlmimisest. Porto Franco bürookompleks on ainulaadne Tallinna kesklinnas, pakkudes lisaks oma väga heale ning inspireerivale asukohale ka suuri, avatud ning valgusküllaseid büroopindu maast laeni, osaliselt avatavate akende ning ligi 3,5 meetri kõrguste lagedega. Ühtlasi saab Porto Frano olema üks väheseid büroolinnakuid, mis suudab kesklinna piirkonnas mahutada ka suurema ruumivavajadusega üürnikke, nimelt on võimalik ühele korruse tasapinnale paigutada ka rohkem kui 1 200 m2 suurused bürood, mis loob võimaluse efektiivsete ning avarate büroode rajamiseks.

Suvel teatas jaekaubanduskett Prisma, et avab Porto Francos oma kaupluse. Kas saate praegu nimetada veel mõnd tuntud ja mainekat üürnikku, kes Porto Franco kaubandus- või büroopindadele tuleb?

Läbirääkimised on käimas mitme maineka ja suure rahvusvahelise ettevõttega. Niipea, kui on võimalik konkreetseid uudiseid avalikustada, teeme seda kindlasti.

Loe Porto Franco teadet maapealse osa ehitusloa saamisest siit.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474