27. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi Kinnisvara julge prognoos

Tallinna panoraam
Foto: Raul Mee
Üürikorterite hinnatase hakkab kasvama, uute koretrite esmamüük moodustab 30% ostumüügitehingutest, korraliku taristuga ärimaad leiavad kiirelt ostja, lubab Pindi Kinnisvara juhtkond 2017. aastaks.

Järgneb väljavõte Peep Soomani saadetud prognoosist 2017. aastaks.

Tallinna korteriturg

Rahvastiku juurdevoolust tulenevast ülenõudlusest langeb pakkumiste arv jätkuvalt, vaid poole aasta pärast on Tallinnas ca 4500 korteripakkumist, mis hakkab jagunema uusarendustega pea pooleks.

Korterite üürihinnad hakkavad kasvama, kuna Tallinnasse kolijatel ei ole raha elamispinna soetamiseks.

Järelturu korterite hinnatõusu pidurdab uusarenduste hinnatasemeni jõudmine.

Ostu-müügitehingute arv jääb stabiilseks (ca 800 korterit kuus).

Keskmine ruutmeetri hinnatase ei ületa aasta lõpuks 1800 € künnist (praegu 1600 €/m²).

Harjumaa uusarendused

Konkurents suureneb mõnevõrra, Tallinna ja selle lähiümbruse laojääk tõuseb praeguselt 1800 korterilt kuni 2500 korterini.

Hinnatase ei muutu.

Tulenevalt väikesest hinnadiferentsist järelturu korteritega kasvab uusarendustes tehtud tehingute osakaal praeguselt 20%-lt kuni 30%-ni.

Tallinnasse ja selle lähiümbrusesse hakatakse rajama ülisuuri klastreid, mis võtavad tulevikus aleviku mõõtmed.

Tallinna ärikinnisvara

Ärikinnisvarasse investeerimine hoogustub veelgi, eelistatud on stabiilse rahavooga kesklinnas või selle läheduses paiknevad büroohooned ja Tallinna piiril paiknevad lao- ning tööstuskompleksid.

Korraliku taristuga varustatud ärimaad leiavad kergelt uue omaniku.

Kaubanduskeskuste lisandumisega võimendub juba esile kerkinud probleem - üksteisest ei suudeta eristuda, mis omakorda võib viia vakantsi tekkimiseni. Esimesed näited suletud boksidest suurkeskustes on juba olemas.

Büroopindade turul on kerge ülepakkumine ja seetõttu on logistiliselt nõrgema asukohaga majades vajalik mõningane hinnakorrektsioon.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474