2. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korterelamute huvi kaugkütte vastu kasvab

Kaugkütte torud Tallinnas Pirni 3 ühendussõlmes
Foto: Erik Prozes
Korterelamute arendajate ja korteriühistute huvi kaugküttega liitumiseks on viimasel ajal märgatavalt kasvanud.

Kui veel mõned aastad tagasi otsiti aktiivselt alternatiivseid küttelahendusi, siis nüüdseks on kinnistumas teadmine, et kaasaegne kaugküte on soodne ja efektiivne, teatas energiaettevõte Adven Eesti AS.

Aastakümneid tagasi rajatud küttelahendused on praeguseks kujunenud tarbijale ebamõistlikult kalliks või haldamise poolest ebamugavaks. Kaasaegsed kaugküttelahendused aga vastupidi, muutunud efektiivsemaks, soodsamaks ja keskkonnasõbralikumaks. Seetõttu eelistavad üha enamad korteriühistud oma lokaalsete kütteseadmete ümberehitamise või väljavahetamise asemel liitumist kaugküttega. Sama eelistavad ka uusehitiste arendajad.

Paljudes Eesti kaugküttepiirkondades kasutatakse soojuse tootmiseks endiselt maagaasi või kütteõli. Võrreldes eelnevate aastatega on need tarbijale suhteliselt soodsad, kuid maagaasi ja kütteõli praegune soodne hind tuleneb eelkõige kütuste maailmaturuhindade madalseisust. Kaugküttes minnakse järjest enam üle kohalikule puiduhakkele, mille hinnatase on erinevalt fossiilsetest kütustest pikaajaliselt stabiilne. Lisaks on puidu puhul tegemist taastuva loodusvaraga, mis kasvamisel seob põletamisega samaväärse hulga süsihappegaasi ning mida seetõttu aktsiisiga ei maksustata.

Soodsa hinna eelduseks on piisav tarbimistihedus, nii on võrkude ehitamiseks ja korrashoidmiseks tehtavad kulutused soojusenergia lõpphinda silmas pidades tasakaalus. Samas kui näiteks piirkondades, kus on üksikud tarbijad ja olemasoleva soojusvõrgu mõne lõigu tehniline seisukord on väga kehv, ei pruugi kaugkütte säilitamine olla mõistlik.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474