18. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis toimub Arsenali keskusega?

Arsenali keskus
Foto: Raul Mee
Arsenali vaba aja keskuse omanike ümber puhkenud skandaal annab kodupoena välja reklaamitud keskusele konkurentidega võrreldes teatud eeliseid, sest võimaldab olla uudistes ning potentsiaalsete üürnike ja klientide pideva tähelepanu all.

Äripäev kirjutas Arsenali Keskuses ilmnenud Reformierakonna peaideoloogi Rain Rosimannuse ärihuvidest, juhtides tähelepanu sellele, et Riigi Kinnisvara AS (RKAS) müüs kinnistu 2012. aastal enampakkumisel, kus pakkumise tegemise tähtajaks oli tavatult lühike aeg, kolm nädalat. Rosimannus ilmus läinud sügisel avatud Arsenali Keskuse arendaja omanike sekka alles hiljuti. Ta põhjendas oma peidus olekut endise Tallinna linnapea Edgar Savisaare kartusega. Loe pikemalt siit.

RKAS nimetas Arsenali kinnistu müügi näitamist poliitiliselt kallutatuna ja läbipaistmatuna kahetsusväärseks, täpsustades, et kinnistu omanikfirma likvideerimisega seoses on selline enampakkumise tähtaeg tavapärane.

„Tuletame meelde, et AS Erika Neli likvideerimismenetluse käigus kuulutati 2012. aasata mais välja avalik kirjalik enampakkumine Tallinnas asuvate kinnistute Erika 4, 4c, Tööstuse 69b, 69c, 69d, 69e, Tööstuse 71 ja 71a võõrandamiseks alghinnaga 1 520 000 eurot,” selgitas RKASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm. “Pakkumiste esitamise tähtajaks oli kolm nädalat. Müügiperioodil tutvusid objektiga mitmed huvilised. Enampakkumise lõppedes esitati üks ostupakkumus summas 1 521 000 eurot ning sama aasta 12. juulil sõlmiti müügileping osaühinguga Arsenal Center.“ Ta lisas: „Kinnitame, et RKAS toimib seadusi järgiva riigiettevõttena, mida on kõik senised auditid, sealhulgas riigikontrolli omad, ka tunnistanud.“

Rosimannus kommenteeris BNSile, et jutt Arsenali keskuse müügist on ajakirjanik Koit Brinkmanni vale. Kinnistu ostuga ta enda sõnul seotud ei olnud ja eeldab, et müük toimus tavapäraselt.

Kinnisvarauudised.ee andmetel vältab parimat võimalikku hinda taotlev Tallinna ärimaa müük tavaliselt aasta või rohkem. Heas asukohas makstakse toormaana müüdavate arenduskinnistute eest 100 €/m2 ja rohkem.

Nn toormaa muudab arenduskinnistuks ja maale lisab hinda see, kui kinnistule on tehtud detailplaneering, koostatud projekt ning saadud ka ehitusluba. Tallinnas on detailplaneeringute tegemine, projektide kooskõlastamine ning lubade hankimine ajaliselt üsna ette ennustamatu protsess. On teada juhtumid, kus näiteks kohtuvaidlused on lükanud toormaa muutmist arenduskinnistuks edasi isegi kümne aasta võrra. Samas, kui paberid juba olemas, ostab kinnisvaraarendaja n-ö ehitusõigust. Mida rohkem saab arendaja ehitada välja üürile antavaid või müüdavaid ruutmeetreid, seda kallim on kinnistu.

Kaks aastat tagasi, kui kinnisvaraarendaja Arsenal Center OÜ ankurüürniku Selveriga lepingu sõlmimis, loodeti, et Põhja-Tallinnas aadressil Erika 14 asuv vaba aja keskus valmib 2016. aasta alguses. Keskuse ehitamiseks plaaniti 12 kuud. Arendaja sai ehitusloa 1917. aastal püstitatud tootmishoone laiendamiseks 2014. aasta septembris.

Arsenal Centeri suuremad omanikud on 31,54 protsendiga David Stewart Coolidge, 19,58 protsendiga Maidu Kaasik, 19,25 protsendiga Ülo Adamson ja 14,79 protsendiga Aadu Oja. Rain Rosimannusele kuulub kahe firma kaudu 4,65-protsendiline osa keskusest.

Praeguseks on maailmamajanduse ebastabiilsuse tõttu tekkinud olukord, kus institutsionaalsete investorite vaba raha otsib aktiivselt väljundit, kuid kinnisvaraturul on kvaliteetsete üürnikega täidetud rahavoo objekte soovitust vähem. Kinnisvaraomanikud tunnetavad seda ning küsivad juba mõnda aega kohati lausa ulmehindu. Rahavoo objektide müük toimub Eestis väga harva avalikult. Lõplik hind sõltub väga paljudest detailidest ning kujuneb läbirääkimiste käigus.

Kinnisvarauudised.ee andmetel ei pea Arsenali keskuse omanikud veel müügiläbirääkimisi, kuna keskuses on mõned vabad kaubandus- ja teeninduspinnad. Üürnikud lähtuvad otsuse langetamisel keskuse asukohast, oodatavast külastajate arvust ning üürihinnast. Keskuse ümber toimuvad poliitilised protsessid ja meediakära neid otseselt ei puuduta. Piirkonna elanikud külastavad mitmeid omavahel konkureerivaid suuri poode ja keskusi, milleks on: Rimi Kopli ja Telliskivi tn nurgal, Maxima Kopli tänaval, Rimi Kopli ja Tööstuse tn nurgal, Sõle tänava Rimi ja Selver, Stroomi keskus suure Maxima ja paljude väikeste kauplustega.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474