24. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Center Kinnisvara: laenutingimused karmistuvad

Christian Ayrer
Foto: erakogu
Näeme selgelt, et pangad vaatavad lisaks korteri enda väärtusele ja seisundile nüüd kriitiliselt otsa ka terve kortermaja seisundit, ütles Center Kinnisvara juht Christian Ayrer.

“Oleme enda klientide puhul märganud, et kui kortermajade kasutusloaga ei ole kõik korras, on pankade vastus väga sageli automaatne “ei”. Veel 2015. aastal oli suhtumine teine, siis vaadati igale kliendile eraldi otsa ja kui klient oli ok, sai ta laenu ka kasutusloata korteri ostuks,” selgitas Ayrer Kinnisvarauudised.ee-le.

“Reeglid on muutunud ka ettevõtjate osas. Firma peab olema kasumlikult tegutsenud vähemalt kaks aastat, et firma omanik kodulaenuga jutule võetaks,” lisas Ayrer. “Vestlen aastavahetustel alati ka koostööpartneritega pangast ja nende meeleolu oli selge, 2017. aastal karmistuvad reeglid ja nõuded, sest mahud ju kasvavad.”

Kuigi turunäitajatest võiks välja lugeda viiteid ülekuumenemisele, tuleks Ayreri hinnangul olla ettevaatlik uue buumi jutlustamisega. „Nõudlus on tugev ja hinnad kasvavad, aga selle põhjal 2017. aastaks suurt hinnarallit prognoosida oleks siiski liigne lihtsustus,“ ütles ta.

Tallinna korteriturul osutus detsember hoogsaks tehingute tegemise kuuks, kus omanikku vahetas 937 korterit ja 95 miljonit eurot. Põhja-Tallinnas kasvas tehingute arv kuuga lausa 63% võrra.

Maa-ameti andmetel kujunes 2016. aasta derdember rekordiliseks selel poolest, et uute korterite osakaal kogu korteritehingute arvus kasvas rekordiliselt 37&%ni.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474