3. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühiselamu liginullenergiahooneks videoülekandes

Akadeemia tee 5a 3. veebruari hommikul
Foto: videoülekanne
Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) rekonstrueerib vana pereühiselamu kõigi huviliste silme all teaduslikul teel liginullenergiahooneks, mida saab jälgida kõrvalmajale paigaldatud videokaamerast.

Rekonstrueerimine on ainulaadne nii Balti riikides kui ka Põhjamaades ning Akadeemia tee 5a hoonest saab prototüüp samasuguste, kuni 50 aastat tagasi ehitatud Eesti kortermajade rekonstrueerimisel, teatas ülikool. Videoülekannet saab jälgida siit.

TTÜ ehitusfüüsika professor Targo Kalamees iseloomustas renoveerimisprojekti kvaliteedi ja kiiruse parandajana. TTÜ ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor ning professor Jarek Kurnitski peab Euroopa Liidu programmi Horizon 2020 rahastatava ettevõtmise suurimaks väljakutseks tehases toodetud välisseinapaneelide kasutamist.

Nende paneelide sisse paigutatakse ventilatsioonitorustik ja kui renoveeritud maja sisekliima sellisel moel soovitud tasemeni paraneb, võib teadlaste töö oluliselt muuta ehitusturgu, rääkis Kurnitski. Paneeliprototüübi valmistamist saad vaadata siit.

Akadeemia tee 5a hoone ehitati 1986. aastal ja renoveerimistööd lõpevad septembris 2017. Kõik teised TTÜ ühiselamud on juba renoveeritud.

Rekonstrueerimise eesmärgiks on testida uute moodulpaneelide valmistamist ja toimivust, vähendada radikaalselt energiatarbimist, uuendada tehnosüsteeme ja siseviimistlust. Moodulpaneelid on välja töötatud Horizon 2020 uurimisprojekti MoreConnect raames, kus osalevad 18 organisatsiooni seitsmest Euroopa riigist.

Lisaks TTÜ-le osalevad europrojektis veel Matek AS ja REF Ehitustööd OÜ. Renoveerimise peatöövõtja on OMA Ehitaja. Rekonstrueerimisprojekti koostas projekteerimisbüroo Sirkel & Mall OÜ.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474