20. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sügisest saab õppida kinnisvara&shymaakleriks

Tallinna majanduskool Mustamäel Tammsaare teel
Foto: kinnisvarauudised.ee
Maaklerite maine tõstmiseks ja kinnisvarafirmade varustamiseks pädeva tööjõuga alustab Tallinna majanduskool tänavu sügisel kinnisvaramaaklerite kutseõpet.

Majanduskoolile väljastati maaklerite koolituse luba mullu 8. detsembril. Esimese 35 inimese õpetamine toimub mittestatsionaarses vormis ehk sessioonõppena, kaks-kolm päeva korraga ja iga kahe-kolme nädala tagant. Koolitatavate arv sõltub järgnevatel aastatel tööturuvajadustest ja ka riigi rahastusest.

Maakleri kutseõppesse astunu lõpetab majanduskooli kutseeksamiga, mille viib läbi maaklerite koda. Kutseeksami sooritanud õppur saab maakleri 5. taseme kutsetunnistuse ja võib seda infot kasutada enda või oma teenuse reklaamimisel.

Õppekava sünni juures olid nii Eesti kinnisvarafirmade liit kui ka Eesti kinnisvaramaaklerite koda. “Mõnetine ebakõla tekkis õppetöö rahastamisega, aga ka see sai kooli ja ministeeriumi koostöös siiski algavaks õppeaastaks lahendatud,” rääkis kvaliteetset tööjõudu nõudvaid ettevõtjaid kui ka riiki vahendanud Tallinna majanduskooli direktori asetäitja Jaanus Konsa muidu sujuvalt kulgenud umbes kuuekuulisest protsessist.

„Selle (Suurbritannias tegutseva RICSi ehk Royal Institution of Chartered Surveyors - toim) tunnustuse saamine eeldab teatud haridustaset, töökogemust ja muud sõltuvalt kinnisvaraalasest erialast,“ rääkis Eesti kinnisvaramaaklerite koja juhatuse liige Ardo Lepp Eesti kinnisvarasektori visiitkaartidel levima hakanud tähise MRICS kohta.

„Kogu tegevus toimub inglise keeles ja ei kontrollita otseselt Eesti seaduste tundmist. Meie kutseõpe lähtub aga eelkõige Eesti seadustest ja kutseeksamil kontrollitakse nende tundmist,“ selgitas Lepp majanduskooli maakleriõppe erinevust.

Erinevalt paljudest teistest maailma riikidest võivad Eestis kinnisvara vahedada kõik soovijad. Kinnisvaraomanikud võivad Eestis oma vara müüa ka ühegi vahendaja abita, sest seadus kohustab ostu-müügitehingud sõlmima mitte maakleri osavõtul, vaid notari juures. Pädeva maakleri kasutamine maandab nii müüja kui ka ostja riske, kiirendab müügiprotsessi ning lihtsustab notari tööd.

Möödunud aastal oli professionaalsete maaklerite täiendavate õiguste teema riigiametites laual seoses vajadusega kontrollida ning täpsustada ehitisregistri andmeid. Vigane ehitisregistri andmestik segab nii eluasemelaenude võtmist kui ka e-rahvaloenduste läbiviimist.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474