22. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hääl: pooldan maakleri tegevuse litsentseerimist

Indrek Hääl
Foto: Äripäev
Tehingunõustamises on Eesti maakleritel palju arenguruumi ning tuleks ennast täiendada. Kinnisvaraturu korrastamisele aitaks kaasa maaklerite tegevuse litsentseerimine, leiab BPT Real Estate Grupi juhatuse esimees Indrek Hääl.

Järgneb kinnisvarauudised.ee intervjuu Indrek Häälega, kelle eestvõttel ning õhutusel levib Eesti kinnisvarasektori visiitkaartidel laiemale kohalikule publikule veel tundmatu ning salapärane tähis MRICS*.

Kommunikatsioonibüroo Powerhouse asutaja ja juht Janek Mäggi õpetab ettevõtjaid saavutama poliitilise kommunikatsiooniga, mida nad tahavad. Vt koolituse kava SIIT.

Mida arvab Janek Mäggi maaklerite mainest ja kinnisvaraturu korrastamise võimalustest, loe SIIT.

Mida maakleri kutseõppest (loe lähemalt siit) arvata ja kas tasub maakleriks õppima minna?

Maakleri kutseõpe tervikuna on väga tervitatav. Üldiselt on Eesti maaklerisüsteem püüdlemas litsentseeritud tegevusala suunas, kutseõpe integreerimine sellega oleks tugev panus. Kinnisvara hindajatele on kutse saamiseks vaja üsna head ettevalmistust, tegelikkuses puutub maakler sarnaste küsimustega igapäevaselt kokku. Seega olen üldiselt poolt, et hea maakler teab süvitsi sektori spetsiifikat.

Ärikinnisvara maakler kui mõiste on devalveerumas, see on asendumas järk-järgult ärikinnisvara nõustaja mõistega, mis nõuab lisaks kogemusele ka süvitsi juriidika, majanduse, ehituse, planeerimise ja ka professionaalse müügi teadmiste omandamist. Selle õppekava peaks minu nägemusel läbi käima ca 90% ka tänastest töötavatest maakleritest, seda mitte kutse omandamise eesmärgil, vaid enese arendamiseks ja kliendile usaldusväärsuse tõstmise nimel.

Puutun väga palju kokku erinevate maakleritega ning oman seetõttu ka head võrdlusmomenti. Selle põhjal võin öelda, et Eest maaklerite tase on küllaltki hea, kuid mis puudutab suuremaid ärikinnisvara müügiprojekte ehk tehingunõustamist, on seal paraku veel arenemisruumi väga palju. Ka meie oleme võtnud selge suuna oma vahendusosakonna koolitamisele võrdväärseteks spetsialistideks BPT teiste riikide kolleegidega.

Milliseid eeliseid annab maaklerile tema nime juures kasutatav tähis MRICS?

RICS kutsetunnistus ei ole ainult maakleritele mõeldud, vastupidi, RICS sertifikaat hõlmab väga laia ehitus-ja kinnisvaraalaseid sektoreid, sh hindamist ja kommertskinnisvara nõustamist üldisemalt. RICS olemasolu annab spetsialistile olulisemalt laiema rahvusvahelise kvaliteedimärgi, mille aluseks on tugev eetika ning professionaalsus.

Kindlasti annab RICS sertifikaat eelise rahvusvahelise kliendi ees, näiteks enamuse institutsionaalsete investorite jaoks on RICS kutsetunnistuse olemasolu eeldus koostöö tegemiseks. RICS rõhub oluliselt spetsialisti eetilisele poolele, aususele, läbipaistvusele ning see on rahvusvahelisele kliendile väga oluline. BPT-l on mitmeid kliente, kes nõuavad meilt RICS sertifikaadiga spetsialiste ning ilma nende olemasoluta ei suudaks me võita rahvusvahelise kliendi usaldust, kelle otsustusprotsessis on teatud nõuded sisse kirjutatud.

Mille poolest erinevad RICS sertifikaadi saamiseks vajalik õpe ja ning eksam sellest, mida on vaja Eestis läbida kutselise maakleri tiitli saamiseks?

RICS sertifikaadi saamiseks on vajalik eelnev töökogemus ning kõrgharidus, lisaks juhtimiskogemus, pidev enesetäiendus jms. Töökogemusena on nõutud vähemalt 5 aastat kinnisvara alal.

RICS eksam põhineb taotleja isiklike projektide kogemusel, tehakse põhjalik intervjuu, kus osalevad rahvusvahelised spetsialistid ning lisaks tuleb vastata ka teoreetilistele küsimustele. Maakleri kutse saamiseks on vaja läbida eksam küsimus-vastus stiilis. Kui RICS eeldab, et oled teatud professionaalse taseme juba saavutanud ning kohustab sind iga-aastase enesetäiendamisega seda ka hoidma, siis maaklerieksam sellist lähenemist ei nõua.

Milline on sinu isiklik nägemus Eesti kinnisvaraturu korrastamiseks?

Pooldan väga, et kinnisvaramaakleri tegevus saaks olema litsentseeritud, seda nii elamu-kui ka ärikinnisvara puhul. Peame liikuma maaklerist kui info vahetajast edasi maaklerini, kes suudab ka reaalset professionaalset müügitegevust läbi viia, klienti ausalt nõustada, vältida huvide konflikti ning hoiduda kõigest, mis on ebaeetiline. Maakleritel peaks olema samuti riiklikult toetatud katuseorganisatsioon, mis annaks oluliselt laiapõhjalisemad koolitusvõimalused, eksamikorralduse, litsentsi korralduse, tegeleks sanktsioonidega jne. Seega loodan, et kinnisvaravaldkond saab järjest rohkem tähelepanu.

* - RICS ehk täisnimega Royal Institution of Chartered Surveyors on 1868. aastal Londonis asutatud, kuid praeguseks juba ülemaailmne organisatsioon, mis akrediteerib maa, kinnisvara ja ehitusega tegelevaid professionaale. Erineva tasemega RICSi kvalifikatsioonid annavad liikmetele õiguse kasutada oma nime juures rahvusvaheliselt tunnustatud lühendeid MRICS (Member), FRICS (Fellow) ja AssocRICS (Associate).

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474