10. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ostja valik: kas osta valmis eramu või ise ehitada?

Foto: Pixabay
Üsnagi ruttu hakkab koduotsija arvestama hinnavahet, mis maksab oma maja juhul, kui ostetakse krunt ja ehitatakse ise või kui osta maja järelturult, kirjutab Uus Maa blogis Haabersti ja Harku valla maakler Rain Raidmets.

Tallinnas ja Harjumaal on uusi maju pakkumises vähe ja järelturu omade hulgast ei pruugi leida sobivat mõistliku hinnaga. Mõlemal variandil – nii valmis maja ostul kui ka uue maja ehitamisel – on oma plussid ja miinused.

Suur osa järelturul pakutavatest eramutest on ca 10 aastat vanad ehitised, mille puhul tuleb sageli arvestada täiendava värskendamise ja kaasajastamisega. Uuendamist võivad vajada siseviimistlus, fassaad ja terrassid. Sageli on majanduslikult otstarbekas vahetada kas täielikult või osaliselt välja ka küttesüsteem, kuna energiaturul on hinnad muutunud. Kümme aastat tagasi alles arengu algfaasis olnud soojuspumba- ja päikesepaneelilahenduste kasutegur pole enam kaugeltki sama, mis praegustel lahendustel.

Kinnistu valimisel soovitab Uus Maa uurida ehitusõigust – kas on kehtestatud detailplaneering või väljastab kohalik omavalitsus projekteerimistingimused ning kas selle kohaselt saate üldse ehitada soovitud maja.

Teiseks on vaja teha kindlaks, milline on olukord tehnovõrkude ehk vee, elektri, gaasi, side jms liitumiseks ja milliseid lisakulusid need kaasa toovad.

Kolmandaks tasub kontrollida, kas kinnistul on mingeid looduskaitselisi või muid ehitustegevusega seonduvaid piiranguid nagu näiteks veekogu kaitsevöönd, haruldase liigi kaitseala, kõrgepingeliin vms.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474