24. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eluasemelaenu portfell kasvas 6%

Foto: Erik Prozes
Alates eelmise aasta teisest poolest vähehaaval suurenenud kommertspankade eluaselemaenu portfelli kasv kiirenes aprillis aasta võrdluses 6%ni, teatas Eesti Pank.

Eluaseme- ja laenuturu aktiivsust on mõjutanud see, et uute korteritega tehakse rohkem tehinguid kui varem, kommenteeris Eesti Panga ökonomist Mari Tamm. Selle aasta esimesel neljal kuul anti eluasemelaene suuremas mahus kui aasta tagasi ning kasvanud on nii lepingute arv kui ka keskmine laenusumma.

Uute eluasemelaenude keskmine intressimäär on pisut kerkinud ja jõudnud uuesti eelmise aasta keskpaiga tasemele. Aprillis väljastatud eluasemelaenude keskmiseks intressimääraks kujunes 2,3%. Ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli aprillis märksa kõrgem kui varasematel kuudel. Seda mõjutas asjaolu, et aprillikuusse sattusid makseraskuste tõttu muudetud tingimustega laenude refinantseerimistehingud.

Pikemat aega maksetähtaega ületavate laenude maht jäi aprillis väikeseks. Üle 60 päeva viivises olevate laenude maht oli aprillis 163 miljonit eurot ehk 1,1% kogu laenuportfellist. Provisjonidega on kaetud 97% pikemat aega viivises olevatest laenudest.

Ettevõtete ja majapidamiste hoiused kasvavad endiselt kiiremini kui laenud. Ettevõtete ja majapidamiste hoiused kasvasid aprillis aasta võrdluses 11% ja kuu lõpus oli nende maht kokku peaaegu 12 miljardit eurot. Ettevõtete hoiuste aastakasv kiirenes aprillis 15%ni. Majapidamiste hoiused suurenesid aasta võrdluses ligikaudu 8% – nagu ka eelmistel kuudel.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474