25. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Päästeamet näitas võimsaid paakautosid

Päästeautod paaki tühjendamas ja täitmas.
Foto: kinnisvarauudised.ee
Päästeameti demonstreeritud uued veeveomasinad on vaid väike osa ligi 30 miljoni eurosest ja 86 päästesõidukit koondavast ajaloo suurimast investeeringust, mis aitab järgnevatel aastakümnetel keerulistele õnnetustele reageerida.

Paakautod valmisid sisuliselt käsitööna. Veokite pealmised osad toodeti Poolas, alumised pärinevad Scaniast.

Kokku jõuab Eestisse 27,8 miljoni euro eest uut päästetehnikat, avaldas Päästeamet. Praeguseks on juba kasutusse võetud 26 paakautot, 8 konteinerautot ja 14 paakkonteinerit, mis on jagatud komandodesse üle Eesti. Välja vahetatakse ligi 60% ulatuses vananenud paak- ja konteinerautosid. 46 uut põhiautot jõuab Eestisse selle aasta teises pooles.

Keeruliste keskkonnaõnnetuste, nagu näiteks suurte metsatulekahjude puhul, on oluline piisava veehulga olemasolu. Senini kasutuses olnud paakautode keskmine eluiga ulatub juba üle 30 aasta ning ei vasta enam kaasaegsetele nõuetele, sh jäävad vanad autod jänni kiiruse ja töökindlusega.

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu ütles, et kõige vanem päästeameti kasutuses olev masin, mis uue tehnika vastu välja vahetati, oli paakautoks ümberehitatud 1966. aastakäigu piimatsistern.

„Uus tehnika suurendab meie keskkonnaõnnetuste likvideerimise võimekust, kuna uued paakautod ja paakkonteinerid on ehitatud nii, et neile on võimalik kiiresti vett peale ja maha laadida,“ lisas Tammearu.

Demonstratsioonil näitas kaks paakautot, kuidas vesi kahe minuti jooksul pooleteise minuti jooksul töökorda seatud kilebasseini lastakse. Kolmas paakauto näitas, kuidas paak nelja minutiga täis laaditakse.

Kiiret veest tühjaks laskmist võimaldavad kiirväljalaskeklapid, illega Eesti paistab uuenduslikkusega kogu Euroopa lõikes silma.

Projekti elluviimine võttis aega 4 aastat ja sellesse olid lisaks päästeametile kaasatud siseministeerium, Keskkonnainvesteeringute keskus ja rahandusministeerium. Projekti kogumaksumusest tuli Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist 23,6 miljonit eurot. 4,2 miljonit eurot panustas Eesti riigieelarvest.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474