29. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mikroelektri&shyjaamade võrku lülitamine odavnes

Foto: Äripäev
Eesti suurim jaotusvõrguettevõte Elektrilevi leevendas kuni 200-kilovatise nimivõimsusega elektritootjate liitumistingimusi, mis muutis protsessi kiiremaks ja odavamaks.

Eelmisel aastal liitus Elektrilevi võrguga 196 uut mikroelektrijaama ning tänavu on oodata liitumiste rekordaastat. Keskmiselt liitub võrguga 20 mikrotootjat kuus, avaldas Elektrilevi.

Et muutustega kaasas käia, ühtlustas jaotusvõrguettevõte väiketootjate liitumistaotluse vormi, vähendas nõutavaid dokumente ja laiendas lubatud inverterite ehk pinge muundamiseks vajalike seadmete nimekirja. Elektrilevi tootearenduse juhi Karl Kulli sõnul teevad muudatused kuni 200 kW nimivõimsusega elektritootjatele liitumisprotsessi kiiremaks ja soodsamaks.

„Muudatus on lihtsamaks asjaajamiseks vajalik ka tulevikuperspektiivis, sest liginullenergia hoonete direktiivi jõustumisel muutuvad kõik need uued hooned elektritarbijate kõrval ka elektritootjateks,“ kommenteeris Kull.

Kuni 200 kilovatise võimsusega elektritootjatel ei ole üldjuhul enam vaja taotlusele lisada põhimõtteskeemi, seadmete andmelehti ega muid lisadokumente. Samuti ei ole vaja täiemahulist elektriprojekti kooskõlastamist, piisab teostusdokumentide esitamisest.

Ühtlasi loobus Elektrilevi vähelevinud standardi EN 50438 tüübikatsetuste protokollide nõudmisest ning inverterite nimekirja. See tähendab, et nüüd ei pea nimekirja kuuluvate inverterite puhul iga kord nende vastavust eraldi tõendama.

Teatud erisused, mis puudutavad liitumistasu arvutamise metoodikat ja võrgulepingu tingimusi, jäävad praegu kuni 15 kW nimivõimsusega ehk mikrotootjate ja 16–200 kW nimivõimsusega elektritootjate liitumisprotseduurides veel kehtima, kuna dokumentide muutmine on ajamahukam ja vajab konkurentsiameti kooskõlastust. Järgmise sammuna plaanib Elektrilevi kuni 15 kW ja 16–200 kW nimivõimsusega elektritootjate liitumisprotseduurid täielikult ühtlustada.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474