29. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ligi 40% kauplustest plaanib üürihinda alla pressida

Ardo Pajur
Foto: Andra Rinderberg, Swedbank AS, personalispetsialist
Kaupmeestele valmistab peavalu poodide kasumlikkus, mida kisuvad alla müügimahud ja tööjõukulud. Nad näevad lahendusena kahjumlike poodide sulgemist ja üürihinna alandamist.

Swedbanki kaubandusettevõtete küsitlus näitas, et iseenesest on jaekaupmehed 2017. aasta suhtes optimistlikud. Käivet plaanib kasvatada 65% vastanutest ning keskmiseks käibe kasvuks oodatakse 6,1%. Swedbanki kaubanduse sektori juht Ardo Pajur kommenteeris, et eelmisel aastal plaaniti käibe kasvuks 4,4% ning tegelik tulemus oli 4,5%.

Samas on tähelepanuväärne, et 32% kaupmeestest töötab vähemalt üks kauplus kahjumiga. „Üle 10 miljonilise käibega ettevõtetest on vähemalt üks kahjumlik kauplus koguni 62% ettevõtetest. Küsitlustulemuste koguarvestus näitas, et iga seitsmes pood töötab kahjumiga,“ lisas Pajur.

Küsitlusele vastanud kaupmeestel oli kokku 1406 poodi ja 224 (16%) olid nendest kahjumlikud. Ilmselt põhjustas sellise olukorra järjest tugevnev konkurents ja marginaalide langus, oletas Pajur lisades, et ligi kolmandik küsitletutest plaanib mõne kahjumliku kaupluse sulgeda.

Uuringust selgus, et lähema 12 kuu jooksul kavatseb 36% ettevõtetest alustada läbirääkimisi üürihinna alandamiseks. 13% vastanutest sulgeks kaupluse mõnes kaubanduskeskuses kui üürileping seda võimaldaks. Üüriläbirääkimistele annab hoogu juurde uue kaubanduspinna lisandumine.

Kaupmeeste investeeringute fookus on e-kaubandusel, mida nähakse enamasti traditsioonilise jaemüügi toetajana.

Swedbank on korraldanud kaubandusettevõtete küsitlust juba viis aastat. Küsitlusele vastas tänavu 193 Eesti jaekaubandusettevõtet. Vastanud ettevõtete 2016. aasta kogukäive oli 2,38 miljardit eurot, mis moodustab 38% kogu kaubandussektori käibest.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474