6. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vihmavett ammutav büroohoone salvestab energiat

Järvevana 7b
Foto: Hepsor
Tallinnas aadressile Järvevana tee 7b kerkiv büroohoone eristub konkurentidest sellega, et vihmavett tarbeveeks kasutav hoone on Eestis esimene, mis salvestab energia oma konstruktsioonidesse.

Ülemiste järve äärsesse männimetsa rohelise mõtteviisiga büroohoonet arendava Hepsor OÜ juhatuse liikme Henri Laksi sõnul tahavad nad unikaalsete lahenduste abil ühendada maksimaalse energiaefektiivsuse, madalad kõrvalkulud ja hea sisekliima.

Igakuiste kulude vähendamiseks paigaldatakse A-energiaklassiga hoone katusele päikesepaneelid ning ligi 75% hoone tarbeveest ammutatakse vihmaveest, ent hoone suurimaks eripäraks on Eesti büroohoonetes esmakordne energiat salvestav konstruktsioon, teatas arendaja.

“Maakeeli on maja vahelagede sisse peidetud 37 000 meetrit torustikku, mis muudab põrandad ja laed ühtseks kütte- ja ka jahutuselemendiks,” kirjeldas Laks. Ta lisas, et tegu on ka Eesti suurima büroohoonega, mille kütmine ja jahutamine on täielikult lahendatud maakütte baasil pinnasesse paigaldatud 10 000-meetrise maaküttetorustiku abil.

Keskkonnasäästlik arhitektuur, millega hoone fassaadile paigaldatakse suurtele büroohoonetele tavapäratult 17 500 meetrit lehisest voodrilauda ning akende ette puidust sirmid ja ribid, aitab ruume kaitsta liigse päikesesoojuse eest. Hea sisekliima loomiseks kasutatakse siseviimistluses võimalikult palju looduslähedasi materjale ja rohkelt puitu.

Laks kinnitas, et täna on nõudlus energiasäästlike ja loodussõbralike kontoripindade järele väga suur ja nii on ka Järvevana tee 7b hoone 5 800 ruutmeetrist üüripinnast juba praegu enam kui 70% lepingutega kaetud.

Hoonet arendab ehitab Mitt & Perlebach OÜ. Arhitektuurilise lahenduse töötas välja arhitektuuribüroo Pluss.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474