15. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistikaamet otsib elukoha tuvastamiseks vabatahtlikke

Neiu iPhone'iga
Foto: Pixabay
Statistikaamet otsib vabatahtlikke ameti, Tartu Ülikooli geograafia osakonna ning Positium LBS korraldavasse mobiilpositsioneerimise prooviuuringusse, et suurandmete analüüsi põhjal elukohti tuvastada.

Prooviuuringu eesmärk on välja selgitada, kas mobiilpositsioneerimise abil on võimalik täpsustada inimeste elukohta, teatas statistikaamet. Eesti elanikkonna tegelike elukohtade kindlakstegemist mobiilpositsioneerimise abil plaanitakse kasutada esimeses registritepõhises rahvaloenduses. Eesti puhul on eelnevalt teada, et elanike registripõhised ja tegelikud elukohad kattuvad vaid osaliselt.

„Statistikaamet tahab uurida suurandmete potentsiaali riikliku statistika tegemisel, aga järelduste tegemiseks on vaja piisaval hulgal andmeid,“ selgitas statistikaameti metoodika ja analüüsi osakonna juhataja Kaja Sõstra. „Prooviuuringuga selgitame välja, kas mobiilpositsioneerimise andmed on abiks, kui näiteks inimese elukohaandmed ei ole andmekogudes ehk registrites korrektsed ning vajavad statistika tegemiseks täpsustamist,“ märkis Sõstra.

Uuringu õnnestumiseks vajab statistikaamet 22. juuniks tuhandet vabatahtlikku, kes on nõus, et nende viimase 12 kuu kõnetoimingute asukohti analüüsitakse. Mobiilioperaator ei edasta analüüsiks kõne sisu.

Uuringu käigus analüüsitakse inimese mobiilpositsioneerimise andmete alusel arvutatud elukoha ankurpunkti ja registritest saadud elukoha kaugust ning töötatakse välja mudel kõige tõenäolisema elukoha valikuks. Mudeli väljatöötamiseks jagatakse vabatahtlike osalejate andmed kahte ossa: esimest kasutatakse mudeli väljatöötamiseks ja teist mudeli katsetamiseks. Saadud tulemusi võrreldakse inimeste käest küsitud tegelike elukohtadega.

Mobiilpositsioneerimise prooviuuringus osalemiseks on vaja täita ja allkirjastada nõusolekuleht, mille leiab statistikaameti veebilehelt. Uuringus osalenute vahel loositakse välja iPhone’i mobiiltelefon ja kümme akupanka.

Uuringu kokkuvõtte teeb statistikaamet aasta lõpus.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474