17. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas võistelda uute üürikorteritega?

Astra Tikase renoveeritud üürikorter, mis tekitab kasutajais kodutunde.
Foto: erakogu
Korterite üüriturul on toimumas üle pika aja huvitav muutus. Pakkumine on tõusnud ning ees on teistsugused ajad, kirjutab RE Kinnisvara elamispindade üürimaakler Astra Tikas.

Esiteks, viimaste aastatega on turule sisenenud varasemast rohkem investoreid, kelle eesmärk on saavutada korterite ostmise-renoveerimise-üürimise ahelas stabiilne tootlikkus.

Teiseks, kui heita veel kiire pilk kinnisvaraportaali, siis mida me näeme? Uutes majades paiknevate korterite kuulutusi on 450-st ligikaudu 150 ehk lausa üks kolmandik.

Kolmandaks on veel oluline tähele panna, et valdav enamus üürikorteritest on sisustatud ning tühjade üürikorterite kuultused seisavad portaalis kauem üleval.

Nagu näha, võib vanemates majades asuvate üürikorterite eest küsida küll maksimaalset hinda, kuid klient valib korteri uues majas. Miks? Isegi kui sisustus on kaasaegne ja üür madalam, paisutavad vanemate majade igakuised kõrvalkulud ning korraldamata parkimine elanike igakuised kulud suuremaks, kui neil esialgu arvestatud.

Nii jõuame praegu aktuaalse teemani ehk kuidas tagada, et saaksid investorina vanemasse majja soetatud üürikorteri pealt 5-10 aastat ilma regulaarse kuluta kasumit teenida.

Meie arvame, et selleks on vaja korter isuäratavalt ja kaasaegsetele nõuetele vastavalt renoveerida. See ei tähenda pelgalt ühte remondimeest nädal aega objektil, vaid läbimõeldud sisekujundusega renoveerimist.

Miks sellest üürimaakler kirjutab? Sest pilkupüüdva üürikorteri puhul saab omanik teha valiku, kas ta üürib pinna välja mugavalt veidi alla turuhinna või soovib ta saada kõige kõrgemat võimalikku üürihinda pikemaks ajaks. Selline on ideaal.

Renoveerija peas võiksid küpseda järgmised mõtted:

Minu eesmärk on siseneda üüriturule kvaliteetse korteriga, mis tagab stabiilsema sissetuleku ja selliselt kõrgema tootlikkuse!

Kui renoveerin korterit, on minu kliendiks stabiilne üürnik, mitte teine investor. Seepärast pean mõtlema sellele, mida ta korteri kasutajana soovib. Ma ei saa keskenduda sellele, mida ise investorina soovin.

Pikaaegne üürnik ei otsi ju minimaalse eelarvega renoveeritud korterit, vaid kvaliteetset ja läbimõeldud tulemust, mis sobiks talle koduks. Ehk peaks seda mõtet enda sees pikemalt hoidma? Kui ehituspoes hakkab silma mõni äge veidi kallim detail, ehk võiks selle oma renoveeritava üürikorteri jaoks soetada?

Kui korter on juba renoveeritud 10-15 aasta eest, siis see lahendus ei pruugi enam kaasaegne olla. Võib-olla on üüriturg juba nii palju muutunud, et kõige parem klient ei tulegi enam minu korterisse?

Aga mis oleks, kui unustaks piirid eelarves ja fantaasias? Mõtleks välja, mida korteriomanik ise üürnikuna soovib ning siis naaseks piiride juurde tagasi? Ja uuriks, kuidas nii teha saab?

Näiteks alustaks lagedest. Kui lage vaid 4-5 cm madalamale tuua, saab elektrit mugavamalt ja odavamalt vedada ning kõikjale kohtvalgustusega ruumilisi lisaefekte luua. Kõlab hästi!

Kas Sinu üürikorteri puhul toimib kõik juba selliselt?

Kui jah, pane silmad kinni, kiida ennast ning ära edasi loe. Kui vastus on ei, loodame, et leiad järgnevast mõne mõttetera, mis aitab sul oma korterit tõhusamalt renoveerida ja teha seda kui tõeline investor. Tõelise investori all mõtleme sellist kinnisvaraomanikku, kes muudab maailma enda ümber paremaks nii, et sellest võidavad peale tema ka vara kasutajad, lähimad naabrid ning need, kes head praktikat tulevikus jäljendavad.

Probleemsest korterist mõnusaks paigaks

Astra Tikas saab jagada isiklikku kogemust korteri renoveerimisel. Tema 20-ruudune korter asub Luise tänava majas ja oli enne remonti väga halvas seisus. Fotolt on näha, et nii seinapalgid, laetalad kui ka aknad olid läbi mädanenud, katus lasi läbi.

Esimene tööde etapp oli mädanenud palkide ja talade vahetus. Tikas kooskõlastas selle korteriühistuga, mis kattis osaliselt ka kulud. Peale seinas oleva augu taastamist tehti sisemine karp korda ning lapiti katuse läbijooksu kohad. Umbes pool aastat peale korteri renoveerimist vahetati ka maja katus ning veel üks katusetala. Vahepealsetel vihmastel päevadel oli sissesadamise risk üsna suur, kuid õnneks kõik sujus ning praeguse olukorraga võib rahule jääda, rääkis Tikas Kinnisvarale.

Korteri seinte soojustamiseks kasutati Majatohtrist pärit puitkiudplaate. Kahjuks ei olnud säilinud vana laelaudist, seepärast otsustati tavalise valge kipslae ja kohtvalgustite kasuks. Pööningul jäeti hea mürapüüdjana alles vana liiva-ja tolmukiht, lae alumine osa soojustati kivivillaga. Vana laudpõrand lihviti ja kaeti Safranist pärit põrandavahaga, töötasapind kaeti sealtsamast soetatud tugeva puiduõliga, riiulid ja muud puitdetailid mitmekordse linaõli kihiga. Korterile oli algupäraselt paigaldatud müratõkkeks kaks tugevat puitust, mis oli töölisklassi korteri kohta suur luksus. Mõlemad uksed säilitati. Siseuks puhastati vanast värvist, mille järel harmoneerub see tumepruuni palkseinaga. Vannitoa uks toodi ühest teisest, 1950ndatel ehitatud majast. Uksetahvli asemele telliti mõlemale poole peegel. Vannituba ehitati OSB-plaadist ja puidust, vesiküttega põrand kaeti mosaiigiga, seinu kaunistab 1938. aasta eestikeelne entsüklopeedia ja 1970ndatest pärit laulik. Vanapaberi alla sai hea kiht niiskustõket ning paberi peal on neli kihti paadilakki. Tulemuseks on kergesti hooldatav, sile ja läikiv seinapind.

Ahjuesine viimistleti loodusliku kiviga ning korsten lubikrohviga. Ka seinaplaadid on kaetud lubikrohviga. Laud ja toolid pärinevad 1970ndatest ning need ostis selles korteris elanud Astra Tikase vanavanatädi Anna Alide Sauga.

„Minu vanavanatädi oli esimene Eesti nais-motosportlane ringrajal, ta rääkis paljusid võõrkeeli ja elas 93-aastaseks. Viimased paarkümmend aastat elas ta selles kööktoas. Mäletan, et ta oli hästi optimistlik ja tegija isegi viimastel eluaastatel. Suguvõsa meenutab teda kui erilist ja julget naist. Kogu see lugu inspireeris ka töömehi, kes lõid ruumi armastusega ja pärast oli mõlemal selline tunne, et nad on iseendale kodu ehitanud,“ meenutas Tikas. Edasine eesmärk on teha korda maja koridorid ning fassaad ja paigutada koridori kunagise elaniku ja maja hinge, vanatädi Anna, fotod.

Kommentaar ilmus 2017. aasta juunikuu Kinnisvaras. Kõiki Äripäeva Kinnisvara eriväljaandeid saad lugeda SIIT.

Soojad naturaalsed materjalid muudavad üürikorteri õdusaks ja tekitavad kodutunde, mida väärtustavad stabiilsed pikaajalised üürnikud.
Foto: erakogu
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474