31. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lutheri masinasaali renoveerimine: üllatusi rohkem kui oleks oodata osanud

Foto: Andres Haabu
Tallinnas Vana-Lõuna tänaval asuv Lutheri tehase masinasaal, kuhu ankurrentnikuna kolis Äripäev, on arhitektuurselt ainulaadne: ühel tasapinnal on kokku 7000 ruutmeetrit pinda ja lagi ulatub kõrgemas osas kesklöövi all põrandast 12 meetri kõrgusele.

Ehituslepingu võitnud Nordecon AS on ligi aasta kestnud tööde käigus renoveerinud raudbetoontarindid, taastanud fassaadide esialgse kuju ja rajanud sisekliima tagamiseks nüüdisaegsed tehnosüsteemid ning tänapäevased siselahendused, kombineerides betoon- ja klaaspindu Lutheri mööblitootmises laialdaselt kasutatud vineeriga. Hoone sisemuses on ühes lõigus avatuks jäänud kõik kolm löövi. Maja keskel on suur aatrium ja katusel terrass.

Nõukogude ajal, mil vineeritehasesse paigutati uusi masinaid, kohendati hoonet mitu korda, nüüd asuti seda büroohoone vajaduste järgi värske ruumiplaneeringu põhjal ümber ehitama. Näiteks rajati rekonstrueerimise käigus keldrikorruse ja esimese korruse vahele uus vahelagi, mis on varasemast umbes meeter kõrgemal ning teeb seeläbi võimalikuks ka keldrikorruse kasutamise.

Loe Ehitusuudistest pikemalt, milliste raskustega tuli ehitajail rinda pista hoone rekonstrueerimisel ärimajaks. 

TULE OMA SILMAGA KAEMA

Lutheri masinasaali renoveerimislugu kuulda ja seda oma silmaga uudistada saab 9. augustil toimuval seminaril "Lutheri vabriku masinasaalist moodsaks ärimajaks."

Osaledes saad:

teada, millele pöörata tähelepanu, kui on plaanis rekonstrueerida vanu, kultuuriväärtuslikke hooneid;tutvuda renoveeritud Lutheri Ärimajaga ja näha, milline on Äripäeva uus kontor;kuulata, milliste keeruliste olukordadega seisis rekonstrueerimisel silmitsi ehitaja;infot, milliste teiste äripindade vahel valiti ja kuidas sündis Äripäeval otsus rentida uus kontor Lutheri Ärimajas;teada, milliste tingimustega pidid arvestama arhitekt ja projekteerija, et projekteerida muinsuskaitse alla kuuluv maja vastavalt Kultuuriväärtuse Ameti nõuetele. 

Pane ennast kirja SIIN.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474