7. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tasuline ajatempel röövib ettevõtjaid

Vahur Kivistik
Foto: Äripäev
Tasu küsimine ettevõtteile kuuluvate digidokumentide ületembeldamise eest kahjustab Eesti ettevõtluskeskkonna mainet, leiab Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon (EVEA).

EVEA hinnangul ei peaks riik digiallkirjastatud dokumentide ületembeldamisel eraisikuid ning ettevõtjaid, keda nii president kui peaminister on oma erinevates kõnedes nimetanud Eesti alustaladeks, erinevalt kohtlema.

Riigi Infosüsteemide Ameti andmetel tuleb enne 2014. aastat digitaalselt allkirjastatud ddoc-formaadis dokumendid üle tembeldada hiljemalt järgmise aasta juuliks. Ajatempli lisamine muudab dokumendid turvaliseks ja tagab, et neid ei saa enam muuta. Eraisikutele ja avaliku sektori asutustele on dokumentide ületembeldamine seejuures tasuta, kuid ettevõtted peavad tetatud juhtudel välja käima üsna suuri summasid.

„Leiame, et selline vahetegu ja ettevõtjatele järjekordse rahalise koormuse panemine võib olla vastuolus põhiõiguste kaitsealasse kuuluva võrdse kohtlemise põhimõttega ning annab väära signaali Eesti ettevõtluskeskkonna kujundamise põhimõtetest,“ kommenteeris EVEA asepresident ja Hansa Law Advokaadibüroo vandeadvokaat Vahur Kivistik.

„Riigi Infosüsteemide Amet on riigieelarveline asutus ning riigi maksumaksjateks, rõhutame siinkohal, olulisteks maksumaksjateks on ettevõtjad,“ lisas Kivistik. Seetõttu peabki ta kummaliseks, et riigiasutus teavitab uue rakenduse tasuta allalaadimise võimalusest, mille eest eraettevõtjad siiski tasu maksma peavad.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474