29. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohvimasin hävitas suvekodu

Palkidest ehitatud suvekodu
Foto: Pixabay
Tänavu augustis põhjustas suvekodus vooluvõrku jäetud kohvimasin ulatusliku põlengu, kus hävis enamus hoonest ja majas olnud varast. Kahjusumma ulatub 40 000 euroni.

If Kindlustuses on tänavu registreeritud 56 elamutes toimunud tulekahju, teatas kindlustusselts. Neist 11 juhul on põlengu põhjustanud elektriseadmed ja kahjusumma küündib 640 000 euroni. Numbrite põhjal võib samas öelda, et elektriseadmetest põhjustatud tulekahjude arv on eelneva aastaga võrreldes oluliselt kasvanud.

If Kindlustuse varakahjude grupijuhi Piret Jõhviku sõnul saavad elektriseadmetest tulekahjud alguse tavaliselt siis, kui inimesi kodus ei ole.

„Näiteks suvekodust lahkudes on mõistlik televiisor, kodumasinad, kaevupump ja veeboileri voolujuhe pistikust välja tõmmata, sest ooterežiimil tarbivad seadmed elektrit ja on ikkagi vooluringis,” rääkis Jõhvik. “Üks oluline soovitus tulekahjude ärahoidmiseks on mitte unustada laadima mobiiltelefonide ja fotoaparaatide akusid. Laadimisel tekkiva ülepinge tõttu võivad seadmed tuleohtlikuks muutuda ja ise süttida.”

Eelmisel aastal hävis tules täielikult korter, kus põlengu põhjustas vooluvõrku jäetud sülearvuti. Pere kaotas kodu ja sai kahju 90 000 eurot.

Möödunud aastal teatati Ifile 29 elektriseadmetest alguse saanud tulekahjust elamutes, neist suurim kahju ulatus 170 000 euroni. Väljamakstud hüvitised vastavate põlengute eest olid mullu üle 802 000 euro.

Kuidas elektriseadmete tulekahjusid ära hoida ja seadmete süttimisel käituda:

Vaheta mobiiltelefoni, sülearvuti jt seadmete laadimisjuhe välja, kui see on kahjustunud;Elektriseadmeid ja juhtmeid lase parandada vaid spetsialistil;Kontrolli tolmu kogunemist elektriseadmetele ja seadmete sisse, puhasta seadmed süttimisohtlikust tolmust;Väldi mitme elektriseadme ühendamist ühte pistikusse, mis koormab liigselt juhtmeid ning põhjustab nende ülekuumenemist;Väldi elektri- ja pikendusjuhtmete paigutamist raskete esemete alla ja uste vahele, kus need kergelt kahjustada saavad;Kasuta elektriseadmeid vaid tootja määratud eesmärgil, mis tähendab näiteks, et ära kuivata puhuril riideid;Pööra ennetavalt tähelepanu ohumärkidele, nt sulamis- või põlemisjälgedele seadmetel, et lõpetada kahjustunud seadmete kasutamine;Kustuta põlema süttinud elektriseadet veega alles siis, kui see on vooluvõrgust lahti ühendatud.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474