Statistika: eluasemelaenude jääk kasvas aastaga 6,3%

Katla maja
Uusarenduste müügi aktiivsust näitab muuhulgas fakt, et Kultuurikatla korstna...

2017 teise kvartali eluasemelaenude käive ehk väljastatud uute eluasemelaenude maht oli 306 miljonit eurot. Aastatagusega võrreldes suurenes laenukäive 16%.

Kiireneva laenukäibe kasvu tingimustes suurenes tagasimaksmisel olevate eluasemelaenude jääk 6,85 miljardi euroni. Laenujäägi aastane juurdekasv on 6,3% ja see on viimase kaheksa aasta kõrgeim näitaja.

Laenukäibe kasvu taga on eelkõige Tallinna ja Harjumaa aktiivne arendusturg. Uusarenduste eluruumid on turu keskmisest kõrgema väärtusega. Sellest tuleneb kõrgem elamispindade tehingute käive ja siit omakorda kasvav laenukäive.

Oluline on muuhulgas asjaolu, et kiire keskmise palga tõus ja kõrge tööhõive on turule toomas uusi potentsiaalseid laenuvõtjaid. See paneb laenujäägi ja -käibe kõrval kerkima ka eluasemelaenude arvu. 2017 teise kvartali lõpu seisuga oli teenindamisel 173 401 eluasemelaenu lepingut. Eluasemelaene on aastatagusest 5126 rohkem.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised