19. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõte uuest vahendusbüroost küpses kaks aastat

Vara hindaja Virgo Laansoo Lahe Kinnisvara suuresti veel sisustamata kontoris tööarvuti taga. Foto 15. septembrist 2017.
Foto: kinnisvarauudised.ee
Lahe Kinnisvara hing ja eestvedaja, äsja Domus Kinnisvarast lahkunud vara hindaja Virgo Laansoo ütleb kinnisvarauudised.ee-le, et tahtis oma kinnisvarabüroo teha juba kaks aastat tagasi.

Sel kevadel rääkis ta äraminekust Raul Reinoga Domus Kinnisvarast. See jutt Domuse omanikele loomulikult ei meeldinud, kuid teha ei olnud neil ka midagi.

Laansoo pakkis Domuses asjad üsna hiljuti. Veel septembri alguspäevadel oli ta Domuse kodulehel hindamisvaldkonna juht. Nüüd ajab ta eelkõige ärikinnisvara hindamisele ja vahendamisele panustava uue ettevõtte asju, mille käibeks plaanib juba järgmisel aastal 1,3 miljonit eurot.

Nad tulevad teistest kinnisvarabüroodest ja müügiettevõtetest. Suuremalt jaolt on varasemad lepingud juba lõpetatud, kuid osadel tulijatel on lepingud veel lõpetamisel. Hindamise poolelt on tulijad Arco Vara ja Domuse taustaga või need, kelle olen ise välja õpetanud. Enamus peaks 1. oktoobrist juba siin olema. Mõnel on veel kehtiv leping praeguse tööandjaga, mõnel konkurentsipiirangud. Nemad tulevad hiljem.

On ka väga tuntud nimesid. Äripindade suunal on partner välja valitud, kuid kes see on, ei saa praegu veel öelda. Suurimateks konkurentideks hindamisvaldkonnas on Pindi ja Uus Maa, mida juhivad väga head hindamisvaldkonda tundvad isikud - Andres Teder ja Meelis Tammre.

Paljude ettevõtete juhtidele ei meeldi, et töötajad tahavad tegelda ettevõtlusega, mis on nende põhiõigus. Tegeleme oma põhiõigusega ja tark juht suudab jätta asjad nii, nagu on, ükskõik kui mõru või hapu see pill ka ei oleks.

Virgo Laansoo

Laansoo teab, mida räägib. Ta tegeleb ärikinnisvara hindamisega juba aastaid. Alguses töötas Laansoo ERI Kinnisvaras, hiljem Arco Varas, alates 2014. aasta keskelt Domus Kinnisvaras, kus omas partneri staatust. Laansoo enda hindamiskäibed on viimastel aastatel küündinud kuuekohaliste numbriteni.

“Virgo on varem prognoosides olnud üsna täpne,” märgib Laansoo olulisim kaasvõitleja, Eesti kinnisvara hindajate ühingu juhatuse liige ning Lahe Kinnisvara omanikeringi kuuluv hindaja Karin Lapp kahtluste hajutamiseks.

Laansoo tõdeb, et soovib katta kõik kinnisvara elutsüklist tulenevad tegevusliinid. “Haldust ja investeeringuid ei ole siin prognoosis veel sees,” täpsustab ta. Alates 2018. aastast plaanib Lahe Kinnisvara hakata seejuures tegelema ka kinnisvaraarendusega. Haldus on juba praegu pakutavate teenuste nimekirjas.

“Euroopa Keskpank trükib raha nii kiiresti juurde, et see tuleb juba praegu numbritesse arvutada,” naljatab Lapp. Laansood ja Lappi ühendab varasem töö Arco Varas, kust nad koos mitmete teiste kinnisvarahindajatega Domus Kinnisvara ridadesse läksid. Toonaste minejate seas oli ka noor hindaja Taavo Vainomaa, kes on praegu samuti Lahe Kinnisvara omanikeringis.

Kes veel on selle peaaegu et üleöö tekkinud suurfirma taga? Lepingud on koondatud valdusfirmasse, mille omanikeringi kuuluvad peale Virgo Laansoo, Taavo Vainomaa ja Karin Lapi Krista Nõmm, Andrus Viks, Mario Kirsipuu ning Rein Koov.

Virgo Laansoo: Nimi sündis juuni alguses Käsmu lahe ääres. Nimi on minu pakutud, nägin seda nime unes. Valikus oli toona tegelikult kolm nime ja Lahe ei olnud favoriit. Kui aga üheksa inimest hääletas ja turundusinimene oli samuti juba kampa võetud, toetas neist seitse nime Lahe.

Urve Nõgu: Nimes sisalduvad tähed sümboliseerivad meie põhiväärtusi. L – lihtust kliendile, A – avatust, ausust, H – hoolivust kliendi vara ja töötajate suhtes, E – eeskuju nii enda inimestele kui ka teistele kinnisvaraettevõtetele.

Karin Lapp: Nime valikul oli oluline, et see oleks lihtne ja saaks kasutada erinevates keeltes. Tavainimesed teevad kinnisvaratehingu sageli vaid kord elus. On oluline, et tehing oleks nende jaoks lihtne ja kinnisvaraprofessionaalid saavad selle nende jaoks lihtsaks muuta.

“Meil oli algul plaanis teha ainult hindamisettevõte. Tahtsin ise otstada ja teha sellise ettevõtte, kus kõik noored hindajad saaks olla partnerite ringis,” räägib Laansoo.

Lapp on sama meelt, et hindajatele ning maakleritele tuleb motivatsiooni tekitamiseks ning säilitamiseks pakkuda osalust ettevõttes, mille üldkulud hoitakse võimalikult madalal.

“Viljandis on potentsiaali teha teistmoodi, mitte ainult niimoodi, kui tehakse Tallinnas,” märgib Lapp. Tema jutust on aru saada, et kinnisvaraturu ja –äri Tallinna-kesksus on väiksemaid tõmbekeskusi tõsiselt tüütama hakanud.

Pindi Kinnisvara taustaga Krista Nõmm peab töötajate protsessidesse kaasamist ja klientide võrdset kohtlemist ülioluliseks. “See ettevõte ei ole ainult juhtkonna jaoks,” ütleb ta.

Poolteist aastat tagasi Arco Varast lahkunud ja vahepeal puhtalt omal käel kinnisvaraäri ajanud Tauno Pajuri täiendab: “Olen seda meelt, et kui vanad tugevad tegijad tulevad turule uue kaubamärgi all, on ruumi küll.”

Pajuri on läbi käinud mitmest tuntud kinnisvarafirmast. Arco Varasse tulekul oli tal ette näidata Ober-Hausi kogemus elamispindade maaklerina. Sarnane ajalugu on ka Andrus Viksil, kes töötas kunagi ERI Kinnisvaras ning hiljem Arco Vara elu- ja äripindade maaklerina.

Hindamise poolelt on Lahe Kinnisvara partneriks saamisel eelduseks magistrikraad ja hindaja tase 7. Seda on kõige kiiremini võimalik saavutada kolme aastaga.

20% Eesti kohtuekspertiisi kinnisvarahindajatest on Lahe Kinnisvaras, mis tähendab, et 10 hindamiseksperdist töötab Lahe Kinnisvaras kaks. Tööd jätkub, sest kinnisvara tuleb hinnata nii abielulahutuste, pärimisvaidluste, kaasomandi lõpetamiste ning ärivaidluste lahendamise tarbeks.

Lapp ütleb, et erinevalt suurtest konkureerivatest kinnisvarabüroodest, kus minnakse peale n-ö massiga ja käivet teevad seejuures vaid üksikud tipptegijad, peavad nad oluliseks vahendusbüroo töömahu ja käibe jagunemist kõigi töötajate vahel.

Lapp, Nõmm ja Lahe Kinnisvara turundusjuht Urve Nõgu toovad välja, et klientidel vahet ei tehta. “Pöörame tavapärasest rohkem tähelepanu turundusele Facebookis, teeme kõikidele 360-kraadi pildistamise ning droonipildid, kes seda soovivad ja ka inglise- ja saksakeelsed tõlked,” räägib Nõgu.

Tuleb siiski arvestada, et Lahe Kinnisvara ei positsioneeri end Eesti tavapäraseks kinnisvarabürooks, mille põhilise vahendusvara moodustavad korterid ja eramud ning kus antud segmendist tuleb ka suurem osa käibest. Nimelt vahendatakse ja hinnatakse eelkõige sellist elukondlikku kinnisvara, mis kuulub Lahe Kinnisvara ärikinnisvara klientidele. See võimaldabki pöörata igale üksikule kliendile rohkem tähelepanu.

Loe ettevõtte teadet tegevuse alustamisest SIIT.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474