24. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiire internet neelab riigieelarvest 20 mln eurot

Maamaja Eesti maa-piirkondadele iseloomulikus hajaasustuses
Foto: kinnisvarauudised.ee
Järgmise ja ülejärgmise aasta riigieelarves on kiire interneti põldude ning metsade vahele viimiseks 20 miljonit eurot toetust, kuid praegu ei ole veel selge, kuidas seda raha saab kasutada.

Riigikogu E-Eesti toetusrühma esimees Tanel Talve märkis, et omavalitsuste ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi koostöös soovitakse valguskaabel riigi toel võimalikult kiiresti ja efektiivselt maainimesteni viia. 6. novembril plaanivad asjaosalised ministeeriumis toetuse kasutamise küsimusi arutada.

Kohalikud omavalitsused kiire interneti kohaleviimiseks laenu võtma ei pea, märkis Talve. „Raha riigieelarves on selleks 2018. aastal 10 miljonit ja 2019. aastal 10 miljonit. Nüüd tuleb läbi rääkida, kuidas see (riikliku toetusraha kasutamine – toim) täpselt toimub,“ lisas ta.

Lairibavõrgu toetusrühma esimehe Andres Metsoja sõnul on praeguseks jõutud tagasi kahe aasta eelsesse aega. „Pakkusime siis Elektrilevile võimalust valguskaablivõrgu väljaehitamiseks,“ ütles Metsoja. Kahe aasta eest tulid peamisteks kiire interneti teavituspartneriteks maavalitsused, omavalitsusliidud ja vallad. Praeguseks on teavitustöö tehtud, üle poolesaja tuhande sooviavalduse kogutud ning nüüd tuleb sealt edasi minna, lisas Metsoja.

Riigikogu lairiba ja E-Eesti toetusrühmade eestvõtmisel on vastu võetud üle-Eestilise lairibavõrgu väljaehitamist võimaldavad seadusemuudatused. Need võimaldavad olemasolevat taristut kasutusele võtta. Peamiselt on olemasoleva taristu all mõeldud elektriliini poste, täpsustas Talve kinnisvarauudised.ee-le.

Omavalitsuste digiprojektide raames on kogunenud üle 50 000 sooviavalduse kiire, töökindla ja taskukohase internetiühendust võimaldava valguskaabli paigaldamiseks maamajapidamistesse ja ettevõtetesse. ITK arengukava kohaselt peaks kiire interneti ühendus jõudma iga soovijani aastaks 2020.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474