8. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naabrid nõuavad õnnetuse põhjustajailt kahju sisse

Erko Makienko
Foto: Eiko Kink
Külmade ilmade saabudes sagenevad taas juhtumid, kus kinnisvaraomanikud kannavad kahju naaberkorterite vee- ja kanalisatsioonileketest või tulest ning nõuavad õnnetuse põhjustajailt hüvitist.

Remondi käigus purunenud veetoru või kehvalt ühendatud kanalisatsioon võib sellistel juhtudel üle ujutada kortermaja naabrid mitme korruse ulatuses, selgitab ERGO Kindlustus. Ja laastamistööd ei tee mitte üksnes tuli, mis paneelmajades ühe korteri piirest reeglina välja ei levi, vaid ka trepikojas maad võttev suits, tulekahjuga kaasnev tahm ning kustutusvesi.

ERGO kindlustuse varakahjude osakonna juhi Erko Makienko sõnul on pahaaimamatult kolmandale isikule tekitatud kahjud selliste õnnetuste korral ootamatult suured. Kusjuures naabritele tekitatud veekahjusid on ainuüksi ühes kindlustusseltsis aastas saja ringis. Tulekahjude kahjusid on õnneks küll kordades vähem, kuid paraku ei ole need olematud ning võivad kujuneda tavalisest veekahjust kordades suuremaks.

Vesi tungib kõrvale ja alla, suits kõrvale ja üles

Korterelamus liigub vesi veeavarii korral nii horisontaalselt mööda paneele kõrval paiknevatesse korteritesse kui ka vertikaalselt alla kuni esimese korruseni. Halbade asjaolude kokkulangemisel ei saa kannatada mitte ainult alumine naaber, vaid mitmed ja isegi kümned korterid, sõltuvalt kortermaja suurusest. Isegi tahtmatu õnnetuse puhul on naabritel seadusest tulenev õigus kahju põhjustajalt remondikulud välja nõuda. Seda tüüpi õnnetuse üheks levinumaks näiteks on olukord, kui kodumajapidamises läheb katki pesumasina veetoru.

Tulekahju korral võivad paneelmajas otsesed kahjustused piirduda ühe korteriga, kuid suits ja tahm võib oma jälje jätta nii kõrval kui ka ülemistel korrustel paiknevate naabrite varale. Kustutusvesi on võimeline hävitama jällegi kõrval ja allpool paiknevate naabrite vara ning kokku võivad kahjud moodustada arvestatava summa.

Vastutuskindlustus leevendab tagajärgi

Olgu selleks siis purunenud veetoru, puhkuse ajal lekkima hakanud akvaarium või kogemata aknasse lennanud pall – omast taskust ei tahaks selliseid õnnetusi kortetiomanikud kinni maksta. Eriti keeruliseks muudab sedasorti juhtumid asjaolu, et alumine naaber või tema kindlustusselts tahavad enamasti kompensatsiooni saada kohe ja kahju tekitajal ei ole võimalik teha tagasimakseid omas rütmis.

Kolmandale isikule tekitatud kahju hüvitamisel kaitseb ootamatu rahanõude eest vaid vastutuskindlustus. Ilma vastutuskindlustuseta juhtumeid jõuab kindlustusseltsidesse üha vähem, umbes kümme protsenti kõikidest juhtumitest. Kliendile piisab aga vaid ühest õnnetusest, kui naabrile tekkiv kahju võib ulatuda tuhandetesse eurodesse.

Et olla valmis igasugusteks elujuhtumiteks, on kodukindlustusele võimalik valida ka laiem kaitse, mis katab isegi kindlustusvõtja pereliikmete ja lemmikloomade põhjustatud kahju. Näiteks kui laps terviserajal rulluiskudega kellelegi kogemata otsa sõidab, aitab kindlustus korvata kannatanu taastusravi või katki läinud riiete kulu. Samuti võib juhtuda, et rattaga hoovi keerates kriimustad kogemata naabri autot. Ka sellisel juhul tasub auto remondi eest kindlustusselts.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474