14. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Linnaplaneerimise Amet annab kasutuslubade alast nõu

Tallinna Linnaplaneerimise Ameti ehituskontrolli ja kasutuslubade peaspetsialist Aare Kais viib 13. detsembril läbi Kinnisvarauudised.ee veebiseminari, kus jagab nõu kasutusloa taotlemiseks korterile.

Korterite kasutusloa teema on teravalt üles tõusnud seetõttu, et pangad ei taha juba paar-kolm aastat ümber ehitatud, kuid kasutusloata korterite ostuks eluasemelaenu anda.

Registreeri end 13. detsembril toimuvale kasutuslubade veebiseminarile SIIT!

Aare Kais töötab Tallinna Linnaplaneerimise Ametis ehituskontrolli ja kasutuslubade peaspetsialistina alates 2005. aastast, ehitusjärelevalve ja kasutuslubade menetlemisel on tal pikaajaline kogemus. Kais on õppinud Tallinna Kõrgemas Tehnikakoolis tööstus- ja tsiviilehitust ning lõpetanud Tallinna Tehnikaülikoolis kütte ja ventilatsiooni eriala. 

Kasutuslubade koolitus annab korteriomanikele ja väikeinvestoritele, müüjatele ja ostjatele, kinnisvara hindajatele ja vahendajatele, korteriühistutele, projekteerijatele, katusekorterite arendajatele ja ehitajatele ülevaate tüüpilistest probleemidest korterite kasutusloa taotluse protsessis ja näpunäiteid, kuidas neid tulemuslikult lahendada.

Viimase veerandsaja aasta jooksul on ümber ehitatud päris palju kortereid: on vaheseinu maha võetud, et avada kööki elutuppa, ühendatud vannitubasid ja WC-sid, rajatud garderoobe, klaasitud rõdusid, et n-ö korterite kasulikku pinda suurendada.

On ka torusid ümber veetud, laienetud soklikorrusele, keldrisse, pööningule ning teistesse mitteeluruumidesse või üldkasutatavatele aladele. Ehkki viimasel ajal tehakse seda harvem, on aastate eest paljudes korterites üle mindud maja üldiselt küttesüsteemilt erinevale küttesüsteemile ning ehitatud kaminaid sinna, kus algselt ei ole ahikütet olnud.

Keegi ei tea täpselt, kui palju ümberehitatud kortereid on - ehitisregistris puuduvad ümberehituste kohta enamasti andmed. Sageli saavad korteriomanikud kasutusloa vajalikkusest teada alles siis, kui on oma eluaset müüma hakanud ja ostuhuvilised ei saa seda pangalaenuga soetada.

Samas on kinnisvaraturule toodud ja tulemas ka administratiivhoonetesse rajatud kortereid, mida kinnisvarakuulutustes müüakse sageli kui tavalisi, juba algselt elamispinnaks ehitatud tüüpkortereid.

Kasutusloata kortereid on kogu aeg ostetud ja müüdud, sh varem sai neid osta ka eluasemelaenuga. Praegu võib selliste korterite müük võtta plaanitust kordades rohkem aega ning tuua kaasa kopsakaid lisakulusid, ostjad nõuavad hinna alandamist, tuleb oodata sellist ostjat, kes ei vaja pangalaenu jne.

Milliseid dokumente on kasutusloa saamiseks üldse vaja, kuidas neid esitada ja mida teha, kui juba toimunud ehitustööd ei vasta praegustele normidele, räägime veebiseminaris.

Ühtlasi püüame vastata küsimusele, milliseid kulutusi kasutusloa hankimine endaga kaasa toob ning milliste kasutusloata korterite ostust tasuks hoiduda, sest nende puhul ei olegi võimalik kasutusluba saada.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474