16. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riismaa: Bonava on suutnud hoida fookust

Timo Riismaa
Foto: Bonava
Äripäeva Kinnisvarafirmade TOPi kolmandale kohale jõudnud osaühingu Bonava Eesti tegevjuht Timo Riismaa peab üheks edu põhjuseks seda, et arendusettevõte on suutnud hoida fookust ja mitte tegelda kõige ahvatlevaga.

Mida pead Bonava Eesti edu saladuseks?

Esmalt kindlasti meie nutikad ja motiveeritud inimesed. Oleme viimasel paaril aastal väga kiiresti kasvanud ja meil on õnnestunud luua tõeliselt tegus organisatsioon. Teiseks on meil väga selge strateegia ja oleme suutnud hoida fookust. Keskendume oma põhimahus väga selgelt elukondliku Affordable kinnisvara arendamisele ning kõige muu huvitava ja ahvatlevaga ei tegele. Ja kolmandaks, Bonava kontserni tütarfirmana on meil ilmselt veidi avaramad kapitalivõimalused kui võibolla kohalikul arendusettevõttel. Elukondlik, ja kinnivara arendus tervikuna, on väga kapitalimahukas äri.

Kui palju kortereid Bonaval praegu arenduses ja müügis on?

Suurusjärguna öeldes 250-350 korterit. Selline maht eeldab 4-6 samaaegselt arenduses oleva projektiga portfelli. Ja see omakorda projektidega kohalolekut kõigis suuremates Tallinna linnaosades. Praegu on Bonaval arendusprojektid Lasnamäel, Mustamäel, Haaberstis ja Põhja-Tallinnas.

Millistes piirkondades olete n-ö pikema positsiooni sisse võtnud?

Kõige suuremad positsioonid oleme praegu sisse võtnud Lasnamäel ja Mustamäel. Need on Tallinna kaks suurima elanike arvuga linnaosa ja seega meie Affordable-strateegia elluviimiseks väga sobilikud. Neis kahes linnaosas on head transpordi- ja ühistranspordiühendused kesklinnaga, lasteaiad-koolid ja kauplused-kaubanduskeskused olemas. Kõik taoline taristu koos vaba aja veetmise võimalustega on noortele lastega peredele, meie peamisele sihtrühmale, eluliselt olulised.

Milliseks kujunevad Bonava Eesti majandustulemused 2017. aasta kokkuvõttes?

Veel on veidi vara 2017. aasta majandustulemuste kokkuvõtmiseks. Põhimõtteliselt on aga 2017. aasta Bonava jaoks peale mitut järjestikkust kiire kasvuga aastat veidi mõõdukam aasta. Meie mahud kasvavad eelmise aastaga võrreldes umbes kümnendiku või veidi enama võrra. Võtame seda mõõduka kasvuga aastat teadlikult kui vahe-aastat, et valmistuda taas veidi suuremaks kasvuks 2018-2020.

Mida prognoosid elukondliku kinnisvara sektorile ja kortermajade arendajatele 2018. aastaks?

TMa näen 2018. aastat ja ka paari järgmist aastat optimistlikult. Eesti makronäitajad – majanduskasv 3-4% aastas, keskmise palga kasv 5-7% aastas, madal tööpuudus, mõõdukas inflatsioon jne – on ju väga head ja julgustavad. Kodulaenu intressid on väga madalad ja laenuturg tervikuna samuti toetav. Seda kõike arvesse võttes on raske muud prognoosida kui, et viimaste aastate mõõdukas elukondliku kinnisvara sektori kasv jätkub ka lähiaastatel. Ehitusmahud on Eestis sel aastal eelmiste aastatega võrreldes hüppeliselt kasvanud, see on juba tekitanud selge surve ehituskulude kasvule. Kõigi nende tegurite tagajärjel jätkab ka Tallinna keskmise korteri ruutmeetri müügihind kasvamist. Müügihinnal on kasvuruumi tegelikult piisavalt, 2007-2008 buumiajal maksis keskmine korter umbes 140 keskmist palka, 2017. aasta esimesel poolaastal oli sama number vaid 94 keskmist palka.

Kinnisvarafirmade TOP on viimane kolmest kinnisvaraTOPist, mida Äripäev igal sügisel eelneva majandusaasta tulemuste põhjal avaldab. Kinnisvarafirmade koondarvestuses kuulub tänavu esikoht Ülemiste Centerile, teisele koha võttis sisse Compakt Kinnisvara ja kolmandale kohale tuli Bonava Eesti.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474