11. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pank: uurime kasutusloa puudumise tagamaid

Foto: Äripäev
Swedbank ei välista kasutusloata korterite ja majade ostu finantseerimist eluasemelaenuga, kuid uurib väga hoolikalt, miks ei ole kasutusluba siiani saadud ning hindab ostja võimekust luba taotleda.

Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma ütles kinnisvarauudised.ee-le, et aegajalt tuleb ette, et neilt tahetakse eluasemelaenu kasutusloata korterile või majale. Finantseerimisel pöörab pank loa puudumisele suurt tähelepanu ja nõuab selgitusi.

Tallinna Linnaplaneerimise Ameti ehitusjärelevalve ja kasutuslubade peaspetsialist Aare Kais räägib 13. detsembril 2017 korterite kasutuslubadest. Vaata lähemalt SIIT.

„Finantseerime siis, kui oleme aru saanud kasutusloa puudumise põhjustest. Meie jaoks on oluline teada, kas ja kes kasutusloa saamisega tegeleb,“ ütles Pärgma. „Pank omakorda teab arvestada, kas laenuvõtjal on piisavalt finantsvõimekust, et lahendustega tegeleda.“

Pärgma märkis, et kasutusloaga seotud info on eelkõige oluline ostjale ehk tulevasele kinnisvaraomanikule, kes peaks saama arvestada võimalike täiendavate kulutustega ja sellega, et vara võõrandamine tulevikus võib olla keerukam. „Igal juhul on korrektse dokumentatsiooniga kinnisvara ostmine ja müümine lihtsam.“

Panga ja seega ka ostja jaoks on kasutusloa kõrval oluline ka kinnisvara registrijärgne kasutusotstarve ja kas vara sellele vastab. „Ostjatel soovitame tutvuda hoone kohta käiva projektdokumentatsiooniga, vajadusel saab nõu küsida ka korteriühistust või kohalikust omavalitsusest,“ täpsustas Pärgma.

Kui Swedbank seab kasutusloa saamiseks tähtaja, aga laenuvõtja ei suuda luba määratud aja jooksul hankida, nõuab pank aru. Uusarenduste kasutusloa viibimise puhul nõuab Swedbank selgitusi kinnisvaraarendajalt.

„Tähtaja kokkuleppimisel arvestatakse mõistlikkuse printsiibi ning konkreetse varaga. Reeglit ei ole, kuid 6-12 kuud on mõistlik, kui omanik asjaga tegeleb. Leppetrahvi kasutusloa puudumisel me rakendanud ei ole,“ tõdes Pärgma.

Swedbanki eluasemelaenu tingimused sõltuvad kogu laenuprojektist, mitte üksnes tagatisest ja kasutusloa olemasolust. Laenu on seejuures antud Tallinnas asuva Kreutzwaldi tn 3 korterite ostuks, kuigi 2013. aastal valminud majal on kasutusluba olemas vaid osaliselt.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474