10. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3 põhjust, miks alustada kinnisvarasse investeerimisega

Tuntud makroanalüütik ja kinnisvarainvestor Ruta Arumäe
Foto: Äripäev
Põhjusi, miks just kinnisvarasse investeerida, võib leida erinevaid, ütleb tuntud makroanalüütik ja kinnisvarainvestor Ruta Arumäe. Siin on aga kolm kõige olulisemat.

Võib olla, et kinnisvara on isiklikult kõige sobivam viis või asjaolu, et viise kinnisvaralt teenimiseks on nii palju, et jagub paljudele maitsetele. Makromajanduse andunud jälgijana näen ma hetkel väga tugevaid makromajanduslikke põhjusi just kinnisvarasse investeerimiseks.

Ruta Arumäe koolitusele „Kuidas analüüsida kinnisvarainvesteeringut“ saab registreeruda SIIT.

Jätkukoolitusele „Investeerimisstrateegiad kinnisvaras majandustsükli eri faasides“ saab registreeruda SIIT.

1. Inflatsioon. Vaata majanduse suuremat pilti. Inflatsioon on hakanud kiirenema. Nii meil kui ka üle maailma. Eelmisel aastal oli inflatsioon Eestis 3,4%. See tähendab kinnisvarale vähemalt kahte olulist asja. Esiteks, raha hoidmine pangahoiustel põletab raha ning raha otsib muid teenimisviise. Kui soovida raha põletamist vältida, peaks raha panema teenima inflatsioonimäärast kõrgemat protsenti. Selleks tuleks leida investeeringud, mis kasvavad koos inflatsiooniga või sellest kiiremini. Kinnisvara on üks neist valdkondadest, mis inflatsioonist võidab ning tavapäraselt kallineb inflatsioonist kiiremini. Teiseks tähendabki inflatsiooni kiirenemine kinnisvarale seda, et ka kinnisvara hinnatõusus on oodata kiirenemist. Sellele viivad nii kõikide teiste hindade tõus majanduses kui ka kaasnev palgatõus. Nii et kui praegune hinnatase võib mõnele kõrge tunduda, on kõik perspektiivi küsimus. Aastate järel ohkame tihti möödunud hinnatasemeid vaadates – olid ajad, olid ajad... Kas inflatsioon jätkub ka edasi? Siin saab vastuse jällegi vaadates majanduse suuremat pilti. Keskpankade rahatrükki võidakse küll hakata varsti vähendama, kuid seda tehakse ikkagi peamiselt alles siis, kui inflatsiooniline surve on juba selletagi liigselt suur. Ehk siis vaata nii või teistpidi, inflatsiooni jätkumist näitab enamus suuremaid majandustrende. Mainin siin vaid ühe olulisema põhjuse neist - riikide väga kõrged võlatasemed.

2. Võimendus suurendab tootlust. Kõrgem inflatsioon tähendab kinnisvara jaoks ühtlasi ka seda, et laenamisel on reaalintressid väga väikesed või olematud, mis teeb kinnisvara tootluse veelgi atraktiivsemaks. Ja see omakorda tähendab aina juurde voolavat raha ning veskit kinnisvaraturule.

3. Kinnisvara ei ole kuigi volatiilne. Kinnisvara ei ole ka liigselt volatiilne, nagu seda on aktsiaturg. Kui majanduses kusagil mõni suurem pauk ka peaks tulema, on esimesed, kes seda tunda saavad, aktsiainvestorid. Korrektsioon toimub, kuid aktsiaturul tunduvalt tihedamini ja äkilisemalt kui kinnisvaraturul. Tegelikult on kinnisvaraturu korrektsioonid üsna harvad ning pikaldased nähtused. Kinnisvarainvestoritel on aega reageerimiseks tunduvalt kauem ning kui majandustsüklis läbimõeldud strateegia valida, tuntakse sellest korrektsioonist suurt rõõmugi.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474