10. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailmapank: Eesti tehingud on lihtsad ja odavad

Foto: Pixabay
Notarite Koja esimehe Merle Saar-Johansoni sõnul näitab Maailmapanga ettevõtlusraport Doing Business, et Eestis on kinnisvaratehingute sooritamine naabritega võrreldes endiselt lihtne ja odav. Väikeinvestori kaitses jagab Eesti aga 76. kohta koos arengumaadega.

”Maailmamastaabis on Eesti kõrgel kuuendal kohal ning Euroopa Liidus koguni teisel kohal – meid edestab vaid Leedu,” selgitas Saar-Johanson.

Doing Business raport arvestab edetabeli koostamisel kinnisvara registreerimiseks vajaminevate protseduuride arvu, ajakulu ning administratsiooni kvaliteeti. Riikide võrdlemisel ja raporti kokkupanekul mõõdetakse bürokraatiat ja asjaajamise keerukust.

Eesti tulemust mõjutavad teatud määral siinsed e-lahendused, mis on lühendanud notariaalsete tehingute ajakulu, rääkis Saar-Johanson.

Eestis on kinnisvaratehingute kulukuseks 0,5% kinnisvara väärtusest, Leedus 0,8%. Euroopa Liidu üldises arvestuses on Eesti kinnisvaratehingute kulukuse poolest kolmandal kohal Slovakkia ja Poola järel. Lätis maksab kinnisvaratehing keskmiselt 2,0% kinnisvara väärtusest, Soomes 4,0% ning Rootsis 4,3%. Kõige kallimad on kinnisvaratehingud Maltal, kus tehingu sooritamine maksab koguni 13,4% kinnisvarahinnast.

Maailmapank paigutab Eesti ärikliima Rootsi ja Makedoonia järel 12.; samale positsioonile on Eesti tõusnud möödunud aasta 14ndalt kohalt ettevõtlusega alustamise edetabelis. Vähemusinvestorite kaitses jagab aga Eesti praegu 76. kohta Botswana, Serbia, Bangladeshi ja Samoaga.

Veel hindab raport ehituslubade, elektriühenduse saamise, piirikaubandusega tegelemise ning maksejõuetusest tingitud probleemide lahendamise lihtsust. Raport põhineb andmetel, mida esitavad Maailmapangale ettevõtjad, õigusteenuse osutajad, kinnisvarabürood ja muud relevantsed organisatsioonid 190 riigist.

Maailmapanga raportit saab lugeda SIIT.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474