11. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tähelepanu, veetorud!

Kõikjale plastiktorusid ja -liitmikke paigaldada ei saa.
Foto: Andras Kralla
Soe talv on tähelepanu hajutanud ja õige aeg on meenutada, et külmade tulek võib kaasa tuua vee jäätumise ja halvimal juhul torustike purunemise, paneb südamele Eesti vee-ettevõtete liit.

Järgnevalt toome välja Eesti vee-ettevõtete liidu soovitused, kuidas kinnisvaraomanikud saavad majapidamiste veevärki üle kontrollida ja käepäraste vahenditega külmakahjusid ennetada.

Hoones, mida igapäevaselt ei köeta ja kus vett ei kasutata, tuleb vesi ajutiselt sulgeda ja torustik tühjendada. Unustada ei tohi ka veeboileri ja WC-poti tühjendamist. Kõige kindlam viis on kasutada veevärgi tühjaks puhumiseks kompressorit. Veearvesti eemaldamiseks tuleb konsulteerida eelnevalt piirkonna vee-ettevõttega.

Kasutuses olevates hoonetes vaadake otsast lõpuni üle kogu veevärk ja veenduge hoolega, et külm ei pääse ligi. Torude ja akende soojustamiseks kasutage käepäraseid vahendeid kaitstes neid omakorda niiskuse eest. Niiskus vähendab soojapidavust. Vundamendi läbiviik toru sisenemise kohana hoonesse on kõige nõrgem koht külmumiseks.

Temperatuur veemõõdusõlmes ei tohi langeda alla +2 kraadi. Kui veearvesti asub kaevus, tuleb soojustada kaevukaas. Selleks sobib näiteks 100 mm penoplast, millest tuleb lõigata kaevukaane suurune kate ja asetada see kaane alla. Lahenduseks on ka küttekeha paigaldamine veemõõdusõlme. Külmunud veearvesti tunneb ära purunenud klaasi või selle alla tekkinud vee järgi, millest tuleb teatada kohalikku vee-ettevõttesse.

Viimaseks abinõuks mõistlikkuse piires kasutamiseks on veekraani nirisema jätmine. Vee liikumine torustikus takistab külmumist.

Kõige ohtlikum aeg torude külmumiseks on ilmamuutuste aeg, kui külmalainele järgneb soojalaine. Seetõttu ei tasu külmade möödudes valvsust kaotada. Vastupidi, soe aeg on parim aeg siseruumide soojustamiseks.

Kui siiski veetoru külmus, ei tohi jäätunud veetoru hakata lahtise leegiga sulatama. Abi saamiseks on soovitav pöörduda kas oma vee-ettevõtte või torutööde teenust pakkuva eraettevõtte poole, kus on olemas sulatamiseks mõeldud riistvara. Näiteks plasttorude lahti sulatamiseks on olemas spetsiaalsed aurutid ning metalltorude jaoks elektrilised seadmed.

Kui veevärk on rajatud läbimõeldult, esineb muret vähem. Torustik tuleb rajada allapoole maapinna külmumise piiri, mis sõltub pinnasest ja on reeglina 1,5-1,9 m maapinnast allpool. Tasub kaaluda küttekaablite või torukooriku kasutamist. Metalltorudele tuleks eelistada plasttoru, mis on külmakindlam.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474