18. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti firma alustas tarkade ventilatsiooni&shyseadmete tootmist

Airoboti juhatuse liige Heiki Aulik
Foto: Airobot
Osaühing Airobot alustas juba alates 2013. aastast arenduses olnud intelligentse soojustagastusega ventilatsiooniseadme tootmist, mis kannab osaühinguga sama nime.

Äsja tootmisesse jõudnud hoonete ventilatsiooniseade Airobot mõõdab rõhku, temperatuuri, õhuniiskust ja süsinikdioksiidi sisaldust. Vajadusel aitab seade neid näitajaid ka paika timmida, teatas ettevõte. Kõrgtehnoloogiline seade võimaldab hoida ruumides kvaliteetset sisekliimat inimese sekkumata ja väikese energiakuluga. Pea kõik Airoboti detailid ja kogu tarkvara on välja arendatud ning toodetud Eestis.

Airobot on Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli teadlaste osalusel loodud soojustagastusega ventilatsiooniseade, mis sobib nii elu-, äri- kui ühiskondlikesse hoonetesse. Tööfunktsionaalsuse ülesehitusel on kasutatud intuitiivseid tarkvara- ja tehnilisi lahendusi, mis tagavad seadme autonoomse toimimise ning energiasäästu. Airoboti loomisel on arvestatud, et seda saaks soovi korral lihtsalt asendada mõne olemasoleva vanema ventilatsiooniseadmega ning tarkvara saaks aja möödudes uuendada ja edasi arendada.

Esimesed Airoboti seadmed toodetakse ventileeritavale pinnale suurusega kuni 220 m2. Hiljem sortiment laieneb.

“Meile teadaolevalt Eestis praegu soojustagastusega ventilatsiooniseadmete tootmine ja tootearendus puudub. Lähiriikidest on kõige tugevamad selles osas Skandinaavia ettevõtted, kuid siiani ei ole kuulnud, et keegi neist pakuks täiesti autonoomseid isemõtlevaid seadmeid,” kommenteeris Airoboti juhatuse liige Heiki Aulik.

Ta märkis, et Airoboti seadistamine käib lihtsalt, voolu ja internetikaabli ühendamisega ning juhtimiseks mõeldud äpp, veebikeskkond ja vajadusel nupukontroller on samuti kasutajasõbralikud. Peamine eesmärk oli luua seade, mis töötaks inimese heaks, mitte vastupidi.

Tallinna Tehnikaülikooli Ehituse ja arhitektuuri instituudi direktori professor Jarek Kurnitski sõnul on head sisekliimat ja ventilatsiooni väärtustama hakatud.

“Elamute renoveerimisel on soojustagastusega sissepuhke ja väljatõmbeventilatsioon leidnud laialdast kasutamist ning samamoodi on see vältimatult vajalik uute hoonete ehitamisel, millele hakkavad peatselt kehtima liginullenergianõuded,” sõnas Kurnitski, kelle hinnangul on ventilatsiooniseadmete intelligentsus ja töökindlus ülioluline.

“Ma usun, et Eesti ettevõte suudab pakkuda hea funktsionaalsuse ja kasutajaliidesega seadmeid, mis teeksid inimeste elu lihtsamaks,” ütles Kurnitski.

“Oleme mitme kliendi soovil lisanud neile ka võimekuse ventilatsiooni kaudu maja eelkütta, et oleks saabudes mõnusam olla. Lisaks on vajadusel võimalik Airoboti salvestatavaid andmeid analüüsides saada teavet inimeste hapnikutarbimise, ruumides liikumise jms kohta, mida saaks kasutada omakorda näiteks hea une ja tervisega seotud näitajate analüüsimiseks,” rääkis Airoboti tehnoloogiajuht Gert Valdek.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474