1. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas vastloodud korteriühistuga alustada?

Korteriomanike vahel on aeg-ajalt raske ühist keelt leida.
Foto: Pixabay
Aastavahetusel jõustunud korteriomandi- ja korteriühistuseadus on tekitanud palju segadust ning küsimusi. Kõige suuremat segadust tekitab korteriühistu olemasolu tuvastamine.

Kuidas korteriühistu olemasolu kindlaks teha ja edasi tegutseda?

Tallinna notar Priidu Pärna soovitab järgmist.

• Tuleb veenduda, kas uus korteriomandi- ja korteriühistuseadus kehtib teie majas ehk kas teie majas eksisteerivad korteriomandid.

• Elamutes, kus korteriomandeid ei ole, uus seadus ei kohaldu. Selles saate veenduda, kui tutvute kinnistusraamatu andmetega oma korteri kohta eesti.ee keskkonnas.

• Kui tegemist on korteriomanditega, peab olema korteri kinnistusraamatulehele kantud ka korteriühistu registrikood.

• Selle registrikoodi abil saab siseneda ühisturegistrisse, et vaadata täpsemalt ühistu andmeid.

• Kui teie majas oli olemas haldusteenust osutav ettevõte, on see ettevõte uue ühistu juhatuse ülesannetes ja teil pole vaja juhatust määrata.

• Peate kontrollima, kas on olemas maja üldkoosoleku kehtiv otsus haldusettevõtte ehk valitseja nimetamise kohta.

Uue ühistu juhatus või juhatust asendav haldusettevõte tuleb äriregistri juures peetavasse ühisturegistrisse kanda 30. juuniks 2018. Lähemalt räägib Priidu Pärna korterühistuseadusest 14. veebruaril toimuval veebiseminaril algusega kell 13:30. veebiseminar on registreerunud osalejatele järelkuulatav nädal aega. Vaata SIIT.

Tasub teada, et Eestis on kahesuguseid kortermaju. Valdavalt vanemates kortermajades on kogu kinnistu kaasomandis ja kortereid kasutatakse vastavalt omanikevahelisele kokkuleppele. Uuemates majades on kaasomand lõpetatud ja moodustatud selle asemele korteriomandid. Korteriomandite valitsemiseks võis moodustada korteriühistu, kuid kasutusel oli ka teisi kinnisvara valitsemisvorme.

Seal, kus on korteriomandid, kuid 2018. aasta alguse seisuga korteriühistuid veel ei olnud, kandis riik uued ühistud ise registrisse, andis neile nime ja koodi, kuid ei määra ühistule juhatust, ei ava pangakontot ega võta vastu põhikirja, samuti ei esita omanikele selle eest arvet. Korteriühistu on sundühistu, millest korteriomanik ei saa välja astuda. Korteriomandite olemasolul ei saa korteriühistut likvideerida ning korteriühistu ei saa pankrotti minna.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474