Statistika: eluasemelaenude käive kasvas aastaga 16%

Eesti panga andmetel oli 2017. aasta lõpu seisuga väljastatud eluasemelaenude tagasimaksmisel olev jääk 7,1 miljardit eurot. Aastaga on laenujääk kasvanud 6,7%.

Uusi eluasemelaene väljastati 2017 neljandas kvartalis 323 miljoni euro eest. See on eelmisest aastast 9,9% võrra rohkem. Kogu 2017. aasta jooksul väljastatud uute eluasemelaenude maht oli 1206 miljonit eurot. Aastaga suurenes eluasemelaenude väljastamine 16,1%.

Eluasemelaenu turgu võib pidada aktiivseks, sest laenude käive ja jääk kasvavad kiiresti. Küll võib laenuturu arenguid pidada mõistlikuks ja ülekuumenemisest ei saa rääkida, sest laenumahud püsivad näiteks kinnisvaratehingute käibe või palkade kogusumma suhtes tasakaalus.

Seega ei toimu ülefinantseerimist, mis leidis aset 2006.-2007. aastal ja millele järgnes hinnabuum. Viimastel aastatel on kinnisvara väärtus küll kerkinud, kuid seda sissetulekute kasvu ja kinnisvaraarenduse sisendhindade kasvu, mitte liigse finantseerimise tõttu.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised