16. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pank: kasutage lühikest korteriühistu nime

Foto: Äripäev
Aasta alguses said nii olemasolevad kui ka loodud korteriühistud aadressiandmeid sisaldavad nimed, mis on pangakontode avamisel ning arveldamisel juba ka probleeme tekitanud. Pangad suunavad jätkuvalt lühinimesid kasutama.

Notar Priidu Pärna rääkis kinnisvarauudised.ee korraldatud veebiseminaril, et uute korteriühistute nimedega ei saa pangaarvet avada, kuna pankade infosüsteemides on nimedele seatud 70-tähemärgiline piirang. Samas on Tallinna korteriühistute nimed eriti pikad, sest sisaldavad ka linnaosa nimetust ning mõnel juhul lisab nimele täiendavat pikkust kahest tänavanimest koosnev liitaadress.

Pärna märkis samas, et riik ei ole nõus loobuma täieliku aadressi kasutamisest korteriühistu nimes. Kui otsida äriregistrist korteriühistust registrikoodi järgi, kuvab register varem asutatud korteriühistute puhul nii varasema nimega korteriühistu kui ka teise korteriühistu, millel on pikk nimi.

Kuidas korteriühihistud pangas toimetama peaks, räägib kinnisvarauudised.ee palvel Swedbanki korteriühistute valdkonnajuht Janis Pugri.

Avaldame allpool Janis Pugri selgitused.

Kõikidele korteriühistutele (KÜ) tegi riik uue registrikande, millega lisandus pikem nime formaat koos haldusüksuse andmetega ja laiendiga „korteriühistu“.

KÜ võib lisaks täisnimele kasutada paralleelselt täiendavat nime, mis on enne 2018. aasta 1. jaanuarit kehtinud KÜ nimi. Täiendav nimi registrikaardil on juriidiliselt võrdväärne pika täisnimega ja seda võib jätkuvalt kasutada kõikides tehingutes.

Kõik pangad ja e-arve operaatorid soovitavad jätkata täiendava nime kasutamist makseandmete töötlemisel, sest erinevatel pankadel on erinevad nimepiirangud. Tavaliselt on piiranguks kuni 50 tähemärki.

KÜ ei pea nime muutmiseks panka pöörduma, kui soovib jätkata nimega, mis kehtis enne uue seaduse jõustumist. Pankades toimub KÜ andmete muutmine ainult KÜ avalduse alusel. Näiteks Swedbankis saab seda teha pangateate vormis. Kui KÜ muudab nime, peab ta informeerima kõiki koostööpartnereid.

Alates 1. jaanuarist 2018 registrisse kantud uutele KÜdele soovitame samuti võtta kasutusele täiendav nimi  ja kanda see koos teiste puuduvate registriandmetega registrisse.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474