20. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hajaenergeetika näitab järsku kasvu

Päikesepaneelid eramu katusel
Foto: Elektrilevi
Elektrilevi võrguga oli 2017. aasta lõpuks liitunud 1113 elektri väike- ja mikrotootjat, mida on ligikaudu 35% võrra rohkem kui aasta varem.

Hoogustuvat hajaenergeetika trendi iseloomustab ka see, et mullu andsid väike- ja mikrotootjad elektrivõrku 194 000 MWh ehk üle 4 korra rohkem elektrienergiat kui kolm aastat tagasi, avaldas Elektrilevi.

Kuni 200 kW nimivõimsusega väike- ja mikrotootjatest on 85% päikeseenergial põhinevad elektrijaamad. Möödunud aastal lihtsustas Elektrilevi kuni 200 kW nimivõimsusega väike- ja mikrotootjate liitumisprotseduuri, millega vähenes nõutavate dokumentide hulk ja laienes lubatud inverterite ehk pinge muundamiseks vajalike seadmete nimekiri.

Elektrilevi liitumiste tootejuhi Kaija Villi sõnul on seoses uute trendidega muutumas ka elektrivõrgu roll: selle peamine funktsioon ei ole üksnes elektrienergia kohale toomine, vaid garantii ja turvalisuse pakkumine juhuks, kui päike ei paista ja tuul ei puhu.

„Kahesuunaline energialiiklus tähendab võrgu ümberehituse vajadust, uusi investeeringuid ja keerukamaid väljakutseid pingekvaliteedi juhtimiseks. Mida rohkem lisandub võrku hajatootjaid, seda keerukamaks muutub ka nende liitumiseks tehtav võrgu analüüs - seega otsime kompromissi,” lisas Vill.

Elektrilevi võrguga liitunud kuni 15 kW nimivõimsusega ehk mikrotootjate arv on aastatel 2012-2017 kasvanud 20-lt 954-ni. 16-200 kW võimsusega jaamade ehk väiketootjate arv on viie aastaga kasvanud 39-lt 159-ni. Enam kui 200 kW võimsusega elektrijaamu on Eesti suurima jaotusvõrguga liitunud 69.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474