9. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Notarite töökoormus ja kohustused kasvavad

Üks paljudest uutest Tallinna kinnisvaraarendustest Kalevi staadioni lähedal, mille notaritasudest finantseeritakse muid e-riigi toimimiseks olulisi süsteeme.
Foto: kinnisvarauudised.ee
Notarid tegid eelmisel aastal üle 300 000 ametitoimingu, millest ligi veerand oli seotud kinnisvaratehingutega. Kinnisvaratehingute tulud aitavad notareil hoida muid teenuseid mõistlikul hinnatasemel, ülal pidada ning finantseerida mitmeid e-riigi arendusi.

Möödunud aastal tegid 91 Eestis tegutsevat notarit kokku 315 704 ametitoimingut kogukäibega 28 miljonit eurot, avaldas Notarite Koda. Seega keskmiselt tegi iga notar aastaga 3469 ametitoimingut. Toimingute arv kasvas võrreldes 2016. aastaga 7,5% ning viimati ületas notariaalsete toimingute arv 300 tuhande piiri aastal 2009.

Notarite Koja esimehe Merle Saar-Johansoni sõnul on toimingute suure üldarvu kõrval märkimisväärne, et notariaalsete ametitoimingute arv kasvas kõigis tööpiirkondades, välja arvatud Hiiumaal, kus toimingute arv jäi samaks. „Enim kasvas toimingute arv Harjumaal, Tartumaal ning Ida- ja Lääne-Virumaal. Notarite ametitoimingutest 74 219 ehk ligi veerand olid kinnisvaratehingute tõestamised, millest omakorda kinnisvara müügilepinguid 51 773,“ ütles Saar-Johanson.

Pärimismenetlusi algatati 10 443 ning testamente tõestati 7059 korral. Abieluvaralepinguid tõestati 956, ühisvara jagamise kokkuleppeid 673 ja kooselulepinguid 23. Samuti kinnitasid notarid 472 abielu ja 325 lahutust ning väljastasid 8667 apostilli.

Notariaalse teenuse keskmiseks hinnaks kliendi jaoks kujunes seega ligikaudu 88 eurot toimingu kohta. See summa katab ühtlasi kõiki toiminguga seonduvaid otseseid ja kaudseid kulusid - sealhulgas toimingute ettevalmistamine, bürooruumide üür ja ülalpidamine, tööjõukulud ning infosüsteemide arendus, haldus ja turve. Kokku töötab 63-s Eesti notaribüroos ligi 500 inimest.

Saar-Johansoni sõnul on rahvusvaheliste uuringute kohaselt notariaalsete toimingutega seotud kulud Eestis ühed madalamad Euroopas. Notarid peavad oma ülesandeks pakkuda kodanikele taskukohast õigusnõustamist ning turvalisi ja mõistliku hinnaga tehinguid. Seejuures arendatakse ka üha uusi e-lahendusi ning peetakse üleval e-notari keskkonda, pärimisregistrit ja apostilliregistrit, mis nii tavakodanike elu ning ka äritegevust lihtsamaks muudavad.

Eelmine, 2017. aasta oli notarite jaoks murranguline ka seetõttu, et neile anti lisaks üle ka seniste kohtulike registrite ja kantseleide tegevus ning käivitus apostillide taotlemise portaal. Alates tänavu märtsist teevad notarid kandeid ka abieluvararegistrisse, millega liigub abieluvararegister samuti notariaadi vastutusele ja ülalpidamisele. 2019. aasta lõpuks valmib veebi kaudu notariaja broneerimist võimaldav E-notari kolmas versioon ning notaritehinguid videosilla kaudu teha võimaldav kaugtõestuse tarkvara.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474