12. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ uurib energiatõhusate lahenduste toimimist

Mateki paneelisega kaetud Akadeemia tee 5a korterelamu
Foto: kinnisvarauudised.ee
Tallinna tehnikaülikool (TTÜ) renoveeris Akadeemia tee 5a pereühiselamu liginullenergiahooneks ning alustas majja paigutatud tehniliste lahenduste ning energiatõhususe toimimise uurimist.

Liginullenergia hooneks renoveerimise lepinguline maksumus oli 3,5 miljonit eurot, mida rahastasid TTÜ ja H2020 uurimisprojekt MoreConnect. Renoveerimise maksumuse hinnanguline jaotus oli järgmine. 377 €/m2 kulus hädavajalikule ja möödapääsmatule remondile, 260 €/m2 siseviimistlusele ja keldrile ning 162 €/m2 olulise energiatõhususe saavutamiseks, avaldas TTÜ oma ajakirjas Mente et manu.

TTÜ ehitusfüüsika professor ja H2020 uurimisprojekti MoreConnect vastutav täitja Targo Kalamees ütles, et tervikrenoveerimise käigus õnnestus teha kõik, mida projektis plaaniti. Välisseinad ja katus kaeti tehases valmistatud eriliste soojustuselementidega. Hoone sai uue kütte- ja ventilatsioonisüsteemi ning tarbevee soojendamiseks võeti kasutusele päikesepaneelid ning heitvee soojustagasti. Välja vahetati kogu maja tehnosüsteemid, tehti uus siseviimistlus ning paigaldati sisustus.

Renoveerimise üheks eesmärgiks oli testida Mateki tehases puitkarkassile toodetud soojustuselementide kasutamist. Elemendid paigaldati maja välisseintele läinud suvel ja see kogemus võimaldas Matekil saada infot ekspordiks kavandatava toodangu parendamiseks. Renoveerimistöid sai jälgida videopildis ja need lõppesid novembris. Esimesed elanikud kolisid sisse detsembris.

Akadeemia tee 5a on tüüpne paneelelamu, mille viimasest remondist oli möödunud juba 30 aastat. Toanurgad hallitasid, küte ja ventilatsioon ei toiminud korralikult, torud olid umbes.

Samasuguse konstruktsiooniga nigelas seisukorras korterelamuid leiab nii Mustamäelt, Lasnamäelt, Õismäelt kui ka mujalt maailmast.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474