21. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kindlustusselts: varakevadine sulalumi ohustab ehitisi

Sulalumi puutub katustel kokku uue nähtuse - päikesepaneelidega.
Foto: kinnisvarauudised.ee
Varakevadele iseloomulikud vahelduvad temperatuurid ja ilmastikuolud muudavad katustele kogunenud lume raskeks ja vesiseks ja see seab tõsiselt ohtu katusekonstruktsioonid, majafassaadi ja siseviimistluse.

Seesami varakindlustuse tootejuht Dagmar Gildeni sõnul loodavad inimesed kevade lähenedes ilmataadi lahkusele ega pea vajalikuks lumekoristusega tegeleda. Küll aga on just sulailm, vihm ja lörts need, mis lumekoormust võivad mitmekordistada ning suured kahjunumbrid on selle tõestuseks.

Seesami varasemate aastate kogemus näitab, et sulamisvee põhjustatud siseviimistluse kahju suurus on keskmiselt 3000 €. Tõsised konstruktsioonikahjud aga ulatuvad üle 20 000 € ning kõige hullematel juhtudel variseb vanem maja sulalume raskuse all kokku. Kuigi paljugi sõltub talvest, hoone ehituslikust kvaliteedist ja sellest, kuidas vesi majja imbub, mängib olulist rolli mängib ka see, mis hetkel kahju märgatakse.

„Isegi, kui lumekogus ei paista ohtlikuna, on majaomaniku või -haldaja kohustuseks vältida lumemassi kogunemist katustele,” sõnas Gilden. “Koristustööd on kindlasti soodsamad, kui õnnetuse tagajärjel kahjude likvideerimine.“

Seesami esindaja sõnul on kurja juureks sageli ka sügisel puhastamata jäetud vihmaveerennid ja torustik, mis võivad sulailmaga põhjustada pidevat vee pritsimist fassaadile. Kui see siis vahelduvate temperatuuridega sulab ja jälle külmub, hakkab krohvitud fassaad lagunema.

Neid hooneid, mida pidevalt ei kasutata, tuleks suuremate ilmamuutuste järel kontrollimas käia.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474