22. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uustulnuk: meil on õigus ise oma vara kaitsta

Tarmo Pruuli
Foto: CrabSec
Ajakirjanduses turvauberiks kutsutud CrabSec on kogunud praeguseks ca 300 klienti, kes saavad valida, kas valveseadme häiret ignoreerida, minna sündmuskohale ise kuritegu takistama, saata sinna mõni oma hea tuttav või turvafirma patrull.

Turvavaldkonna muudatusi ja uue seaduse tagamaid selgitab CrabSec tegevjuht Tarmo Pruuli.

Turvaseadus reguleerib kõige üldisemalt seda, kui suures osas delegeerib riik enda jõu ja sunni monopoli eraettevõtetele. Turvaettevõtete huvi on olnud alati enda tegevuspiire laiendada ning turvatöötajate õigusi suurendada. Uue turvaseaduse koostamine on avanud turvaettevõtetele uue võimaluste akna, mille kaudu äri potensiaali kasvatada. Samas Eesti on olnud seni riigi jõu monopoli delegeerimisel pigem konservatiivne ja nii ei ole seni Eestise tekkinud näiteks ka eravanglaid.

Vaata lähemalt SIIT.

Ma ei näe ühtegi põhjust, miks riik peaks praegu senist lähenemist oluliselt muutma. Arvan seetõttu, et uus turvaseadus ei too kaasa suuri põhimõttelisi muudatusi. Pigem on riik üha enam panustamas inimeste teadlikuse suurendamisele, kuidas enda vara paremini kaitsta. Heaks näiteks on riigi pidev toetus Eesti naabrivalve ühingule, et kogukondades turvalisust tõsta. Muraste külas oleme koos kohaliku naabrivalvega loonud võimaluse kaasata naaber CrabSec rakenduse abil valvesüsteemi häire põhjust tuvastama. Põhimõtteliselt võivad kõik valvesüsteemi häire korral minna ja üle kontrollida naabri maja aknad ning uksed, kui naabrid on omavahel sellise kokkuleppe teinud. Samuti on igal kodanikul õigus ja isegi kohustus tõkestada ning takistada kuriteo toimepanemist.

Pigem võiks uuest turvaseadusest oodata seda, et ajale jalgu jäänud sätted tuuakse kaasaega. Suurem lootus on, et turvaseaduse koostajad vaatavad juba ka tulevikku. Kaasaegsed valvesüsteemid edastavad häireteate kasutajale mobiiltelefonile ning kõik valvesüsteemiga seonduvad andmed ja logifailid asuvad turvasüsteemi tootnud ettevõtete serverites, mitte turvaettevõtte juhtimiskeskuses.

Kehtiv turvaseadus on koostatud ajal, kui valvesüsteem saatis häireteate vaid turvaettevõtte juhtimiskeskusesse. Seetõttu reguleerib seadus põhjalikult, kui paksud peavad olema turvaettevõtte juhtimiskeskuse seinad ning kui tugev uks. CrabSec rakendus asendab sisuliselt turvaettevõtte juhtimiskeskuse. Kui suurema turvaettevõtte juhtimiskeskuses töötab mitmeid inimesi, kes võtavad klientide valvesüsteemide häireid vastu, siis oleme selle kõik automatiseerinud. Klient ja teenuse pakkuja suhtlevad omavahel infosüsteemi vahendusel ning puudub juhtimiskekuse vajadus.

Väiksemates Eesti piirkondades tuleb leida turvalisuse tagamiseks paindlikumaid lahendusi, sest turvapatrullid on olemas vaid suuremates asulates. Üheks selliseks võimaluseks on CrabSeci rakendus, mille abil viime kokku teenuse pakkujad ning teenuse osutamisest huvitatud isikud. Rakendus asendab sisuliselt turvaettevõtte juhtimiskeskuse. Valvesüsteemi häire korral on igal inimesel õigus vara kontrollimisse kaasata sellist teenusepakkujat, kes kliendile endale kõige paremini sobib ning keda ta usaldab. Teatud juhtudel võib see teenuspakkuja olla nii naabrimees, taksojuht kui ka turvatöötaja. Valiku tegemine peab jääma kliendi otsustada.

Praegu teeb CrabSec koostööd kahe turvafirmaga, milleks on Fennec Lis´s ja Skarabeus.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474