3. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas hotell Bernhardi süütaja on selgunud?

Foto hotell Bernhardi põlengust Madis Mutso ettekandes 2017. aasta mais.
Foto: S. Ruutsoo
Tänavu mais möödub endise töötaja ähvarduste järgselt maha põlenud hotell Bernhardi hävimisest kaks aastat. Toonane ähvardaja on vahi all, kuid hotelliomaniku ja kindlustusseltsi tsiviilvaidluse lõppu veel ei paista.

Mullu mais rääkis hotell Bernhardi omanik Madis Mutso tuleohutuskonverentsil jamatava loo sellest, kuidas hotellis tulekahju algas, tulemöll päästjate kohaletulekule vaatamata hoone üle kiirelt võimust võttis ning seejärel suhetes kindlustusseltsiga juhtus.

Tänavusel turva- ja tuleohutuskonverentsil jagame samuti kogemuslugu ühest põlengust ning sellele järgnenud esialgse olukorra taastamisest. Vaata konverentsi kava SIIT.

Tuleohutuskonverentsil osalejad küsisid temalt, kuidas Bernhardi omanik toimunule tagasi vaadates tuleohutust tagaks ning mis paigaldisi ta hoonesse ette näeks ning kes on ja mis on saanud Bernhardi omanikule (ähvardustega – toim) sms-e saatnud inimesest.

Mutso ütles küsimustele vastates, et ta ei näe tuleohutusalaste lisameetmete rakendamiseks otsest tarvidust, sest hotelli konstruktsioonid pidasid tulekahjus vastu nii kaua, kuni vaba põlemine esimesel tunnil võimaldas.

„Signalisatsiooni lisateavitus omanikule ja veel, näiteks, kohalikule turvafirmale oleks täiendav võimalus,“ märkis ta. „Samas, olen kuulnud juhustest, kus turvafirma saabub signaali peale kohale alles pool tundi pärast tulekahjusignaali põhjendusega, et neil on töödel oma järjekord...“

Mutso ütles, et mõni tund enne tulekahju puhkemist saatis talle sms-e hotellis töötanud baarmen (Vladik Keiba – toim), millest kirjutas pikemalt 2016. aasta juulis ka Postimees.

„Võin öelda käimasoleva kriminaaljuurdluse kohta, et tõendite kogumine ja analüüs jätkuvad,“ sõnas Mutso asjade seisu kohta aasta eest.

Märtsis avaldas prokuratuur vastuseks kinnisvarauudised.ee järelpärimisele, et politsei lõpetas möödunud aasta 20. oktoobril Lõuna ringkonnaprokuratuuri loal hotell Bernhardi põlengu kriminaalmenetluse, kuna tolleks ajaks olid neil uurimistoimingud tehtud, uusi tõendeid ei olnud võimalik koguda ja ei õnnestunud kindlaks teha täpset tulekahju tekkepõhjust või isikut, kelle süül tulekahju Bernhardi hotellis tekkis.

Prokuratuur täpsustas, et kannatanu (Madis Mutsole kuuluv osaühing Magri - toim) esitas lõpetamise määruse peale kaebuse riigiprokuratuuri. Riigiprokuratuur jättis lõpetamise määruse muutmata. Samale otsusele jäi ka Tartu ringkonnakohus ja sellega kriminaalmenetluse lõpetamine jõustus.

Küll on uute asjaolude ilmnemisel endiselt võimalik kriminaalmenetlust uuendada, lisas prokuratuur. Endisele hotell Bernhard baarmenile Vladik Keibale tulekahju uurimise käigus kahtlustust ei esitatud.

Aprilli teises pooles pöördus kinnisvarauudised.ee uuesti prokuratuuri, et küsida, kas vastab tõele, et Vladik Keiba ähvardas Otepääl oma üürileandja maja maha põletada ning viibib praegu Tartu vanglas.

Prokuratuur vastas: “Nimetatud isik on kuriteos kahtlustatavana kinni peetud ja kohtu loal vahi alla võetud. Kahtlustuse kohaselt pani ta toime oma üürileandja kehalise väärkohtlemise ja varavastase kuriteo. Süütamisega ähvardamist ei ole meie andmetel olnud.“

Kuna aasta jooksul ei ole toimunud Magri ja kindlustusseltsi vaidluses kohtuistungeid, uuris kinnisvarauudised.ee, kui kaugele on põlengu lahkamise küsimustega jõudnud ka maakohus.

Harju Maakohus vastas pressiesindaja vahendusel, et kohtunik andis vaidluse käigust põhjaliku ülevaate. „Selle põhjal saab öelda seda, et menetlus käib. Asi on mahukas ja aeganõudev, ja otsust veel niipea ei paista. Ehk lühidalt – praegu millestki rääkida veel ei ole,“ täpsustas ta.

Vastuseks küsimusele, kas möödunud aasta mais teemaks olnud ekspertiis on praeguseks tehtud ning millal on oodata järgmist kohtuistungit, sõnas pressiesindaja, et ta ei saa ekspertiisi kohta vastata ja järgmise istungi aega ei ole veel paika pandud.

Eelmise aasta mais toimunud kohtuistungist saad lugeda SIIT.

Mida rääkis Madis Mutso mullu hotell Bernhardi põlengust, saad kuulata SIIT.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474