Autor: kinnisvarauudised.ee • 7. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Unistus kinnisvarast ja maksust

Siim Kallas
Foto: Tiit Mõtus
Kui eestlasi iseloomustab tänapäeval pime usk kinnisvarasse, siis kohalikke omavalitsusi kannustab soov senisest rohkem maksu koguda ja panku vajadus leida kontodel seisvale rahale kasutust.

Kumu kunstimuuseumis toimunud Bigbanki kinnisvarakonverentsil „Kuum või buum – viskame leili või hüppame jõkke?” ütles Viimsi vallavanem Siim Kallas kohaliku omavalitsuse unistusest maa- ja kinnisvaramaksu küsimusi üle vaadata.

“Kuidas korraldada kinnisvarapoliitikat nii, et see oleks kasulik kõigile osapooltele?” küsis Kallas. “Tulumaks ja omavalitsuste finantseerimine sellest on ajale jalgu jäänud ning süsteem, mis enam ei kõlba – tuleb üle vaadata, kas maksude korraldus on adekvaatne ning vastab tänapäevastele arengutele. Maa- ja kinnisvaramaks annavad omavalitsusele rohkem võimalusi ka kohaliku taristu efektiivseks arendamiseks,” selgitas Kallas.

Bigbanki juhatuse liige Martin Länts märkis samal sõndmusel, et võidab see, kes ostab kinnisvara. Ka laenuga. “Eestlastel on sääste rohkem kui kunagi varem – täpsemalt üle 12 miljardi euro on Eesti inimeste hoiustel,” rääkis Länts lisades, et sellele lisandub umbes miljard sularahas.

„Inflatsiooniga kaotab raha aga järgmisel paaril aastal väärtust, seega üle kuue kuupalga ulatuses raha pangakontol hoida pole mõtet. Nii riigi- kui ka erasektoris tuleb võtta julgelt laenu ja investeerida see meie tootlikkusse ja heaolusse, et hoida majanduskasvu ja suurendada konkurentsivõimet,” veenis Länts kuulajaid.

Olukorras, kus raha trükitakse juurde ja selle väärtus nagunii langeb, näeb Eesti eelarvestrateegia ette võlakoormuse vähendamist. “Koalitsioon on uhke, et valitsussektori võlakoorem on nii Euroopa Liidu kui ka euroala riikide madalaim – kui keskmine võlakoorem on üle 80%, siis Eestil on see vaid 9%. Kardan, et peamine põhjus selleks on avalik arvamus, mitte aga Eesti majanduslikud huvid,” ütles Länts, kelle prognoosi kohaselt jätkab Eesti kinnisvara hind tõusu ning võrreldes Soome ja Rootsi hindadega on tõusuruumi väga palju.

„See järsk tõus ei juhtu homme, aga see toimub. Palun ärge tooge raha lihtsalt pangakontole seisma,” lisas Länts.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474